Vijesti
Tri naučnika dobitnici Nobelove nagrade za hemiju, Goodenough (97) najstariji Nobelovac u historiji John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino osvojili su Nobelovu nagradu za hemiju, rekao je na konferenciji za novinare Goran Hansson, generalni tajnik Kraljevske Švedske akademije nauka
#

Tri istaknuta naučnika zajednički su nagrađena Nobelovom nagradom u oblasti hemije za 2019. godinu, zbog njihove zasluge u "razvoja litij-ionskih baterija", saopćilo je u srijedu Vijeća za dodjelu Nobelove nagrade, javlja Anadolu Agency (AA).

John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham i Akira Yoshino osvojili su Nobelovu nagradu za hemiju, rekao je na konferenciji za novinare Goran Hansson, generalni tajnik Kraljevske Švedske akademije nauka.

Američki profesor i fizičar Goodenough (97) postao je i najstarija osoba koja je dobila Nobelovu nagradu.

Litij-ionske baterije poznate su kao prve doista lagane baterije, a one se široko koriste u prenosnim elektronskim uređajima, poput mobilnih telefona i pejsmejkera.

Nakon što je danas dodijeljena Nobelova nagrada za hemiju, sutra će biti poznat i dobitnik nagrade za književnost, a u petak će biti dodijeljena i Nobelova nagrada za mir.

U ponedjeljak je na rasporedu i proglašenje dobitnika Nagrade u oblasti ekonomskih nauka.

Ove godine će biti dodijeljene dvije nagrade u oblasti književnosti obzirom da je prošlogodišnja suspendirana zbog seksualnog skandala koji je potresao Akademiju, a radi se o najvećem skandalu povezanom s ovom nagradom od 1901, kada je prvi put dodijeljena.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.