Vijesti
Trump će u subotu obznaniti svoj izbor nove sutkinje Vrhovnog suda Američki predsjednik Donald Trump najavio je u utorak da će u subotu u Bijeloj kući obznaniti ime nove sutkinje koju će predložiti za nasljednicu Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.
# Getty Images

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u utorak da će u subotu u Bijeloj kući obznaniti ime nove sutkinje koju će predložiti za nasljednicu Ruth Bader Ginsburg u Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

"Objavit ću ime svoje kandidatinje za Vrhovni sud u subotu, u Bijeloj kući. Tačno vrijeme naknadno ćemo utvrditi", tvitao je američki predsjednik.

Donald Trump je u ponedjeljak navečer rekao da je u užem izboru pet sutkinja među kojima će odabrati nasljednicu Ruth Bader Ginsburg, liberalne i feminističke sutkinje koja je u petak umrla od raka u dobi od 87 godina.

Među favoritima su Amy Coney Barrett (48), katolkinja, kao i sutkinja kubanskog podrijetla rođena na Floridi, pedesetdvogodišnja Barbara Lagoa.

Potonja je "odlična, ona je hispanskog podrijetla, sjajna žena", izjavio je Trump za Fox News.

"Volimo Floridu", dodao je u vezi te savezne države koja bi trebala igrati ključnu ulogu u rezultatima za predsjedničke izbore.

Novu sutkinju mora potvrditi Senat

Novu sutkinju mora potvrditi Senat i to jednostavnom većinom. Američki predsjednik imenuje suce Vrhovnog suda, a riječ je o doživotnoj dužnosti.

Demokrati se protive imenovanju i smatraju da Trump treba pričekati do izbora 3. novembra na kojima će se sučeliti s demokratskim kandidatom Joeom Bidenom te ako ovaj pobijedi treba pričekati i da preuzme dužnost u januaru 2021., a tek onda popuniti ispražnjeno sudačko mjesto.

Međutim, vođa republikanske većine u Senatu, Mitch McConnell, već u petak navečer naznačio je da planira organizirati glasanje za nasljednicu "RBG".

Republikanci u Senatu imaju većinu od 53 mjesta prema 47 za demokrate.

Dvije republikanske senatorice protiv potvrđivanja nove sutkinje prije predsjedničkih izbora

Dvije umjerene republikanske senatorice rekle su da Senat ne bi trebao potvrđivati novu sutkinju prije izbora no Mitt Romney, inače velik kritičar Donald Trumpa, naznačio je da se on neće protiviti.

Ako se nijedan drugi senator konzervativne stranke ne usprotivi republikanci će imati dovoljno glasova da potvrde imenovanje.

Čak i ako raspored glasova bude 50-50, to bi im moglo biti dovoljno zahvaljujući intervenciji potpredsjednika Mikea Pencea koji može odlučiti u slučaju da je rezultat izjednačen.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.