15 C
Sarajevo
28.03.2024

Interpol raspisao potjernicu za Ivicom Kolobarom zbog zločina protiv čovječnosti

Iz Državnog suda su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) da je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Kolobarom i to po zahtjevu Tužilaštva BiH u fazi istrage.

Prema Interpolovoj stranici, Kolobara posjeduje bosanskohercegovačko te hrvatsko državljanstvo.
 
U pravosnažnoj presudi izrečenoj Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću iz 2011. godine više puta se spominje izvjesni Ivica Kolobara.
 
Radić, Šunjić, Brekalo i Vračević proglašeni su krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Mostara. Sud BiH je optuženog Radića osudio na 21 godinu zatvora, no prilikom preuzimanja presude Županijski sud u Zagrebu je prošle godine Radiću smanjio kaznu na 12 i po godina. Sud BiH je Šunjića osudio na 16, Brekala na 20, a Vračevića na 12 godina zatvora.
 
Proglašeni su krivim da su u periodu od jula 1993. do marta 1994., u svojstvu oficira i pripadnika Prve Bjelopoljske bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u čijoj zoni odgovornosti se nalazilo mjesto Vojno, znajući za široko rasprostranjeni i sistematični napad na bošnjačko civilno stanovništvo općine Mostar, naredili, počinili, podstrekavali, pomagali i podržavali napad na bošnjačke civile.
 
Na teret su im stavljena ubistva, zatvaranja, mučenja, seksualno nasilje, progon te druga nečovječna djela, javlja BIRN.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA