Vijesti
Trump krenuo u rat s Huaweijem, šta to znači?
# index.hr

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je jučer uredbu o "nacionalnom izvanrednom stanju" kojom je zabranio američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične. A iako se kineski Huawei ne spominje izričito u uredbi, jasno je da se zabrana odnosi prvenstveno na njega.

Usto američko ministarstvo trgovine dodalo je Huawei na svoju "listu entiteta" kojima je zabranjeno nabavljati američku tehnologiju bez odobrenja vlade. To bi moglo posebno naštetiti tvrtki. A sve to dolazi usred trgovinskog rata Kine i SAD-a koji je ionako dramatično pogoršao odnose dvaju najvećih svjetskih ekonomija.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Njom se ministru trgovine daje moć da "zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".

Namjera je jasna: držati Huawei dalje od SAD-a

Iako Huawei nije imenovan, namjera je jasna: držati Huawei dalje od SAD-a.

SAD, ali i nekoliko drugih zemalja, već neko vrijeme izražavaju zabrinutost da bi se Huaweijevi uređaji mogli koristiti za prisluškivanje i špijunažu Kine, što kineski div uporno demantira, tvrdeći da će restrikcije samo naštetiti američkim potrošačima i tvrtkama.

Osim toga, američke vlasti optužuju Huawei da pokušava ukrasti poslovne tajne od poslovnih partnera te na prevaru zaobići sankcije koje je SAD uveo Iranu, zbog čega su podignule i optužnicu protiv tvrtke, ali i osobno protiv njene potpredsjednice i kći osnivača tvtke Rena Zhengfeija.

Meng je na zahtjev SAD-a, 1. prosinca prošle godine uhićena zbog optužbi za zavjeru kojom je prevarila banke koje posluju s Huaweijem kako bi nehotice prekršile američke sankcije protiv Irana. Meng je puštena uz jamčevinu i trenutno se nalazi u svojevrsnom kućnom pritvoru dok sud ne odluči o njezinom izručenju SAD-u.

Slučaj je izazvao diplomatski sukob između SAD-a odnosno Kanade i Kine, koja je optužila ove zemlje za "lov na vještice" protiv njene tvrtke. Uz to, Kina je nakon toga bila uhitila nekoliko kanadskih državljana, što su kritičari ocijenili kao odmazdu za uhićenje Meng.

SAD je već ranije zabranio Huaweiju sudjelovanje na javnim natječajima, a svojim saveznim agencijama korištenje Huaweijevih mobitela i drugih uređaja. SAD također u posljednje vrijeme vrši pritisak i na savezničke zemlje da toj tvrtki zabrane sudjelovanje u postavljanju 5G mobilne mreže zbog sigurnosnih rizika.

Zbog čega točno SAD traži bojkot Huaweija i jesu li utemeljene njihove optužbe o opasnosti koja dolazi od uređaja ovog kineskog diva, koji je lani prestigao američki Apple po prodaji mobitela?

Strah od špijunaže preko "backdoor" ranjivosti u uređajima

Glavna je optužba da Huawei može ugraditi, ili već ugrađuje, takozvana stražnja vrata (backdoor) u svoju opremu, što mu daje skriveni zaobilazni pristup i omogućuje špijunažu od strane komunističkog kineskog režima.

Nadalje, američke vlasti tvrde da kineski zakon obvezuje Huawei da surađuje s državnim obavještajnim službama, kao i da Huawei krade intelektualno vlasništvo tvrtki s kojima surađuje. Neprepoznatljivi malware mogao bi biti ubačen u Huaweijeve uređaje, upozorio je američki demokratski senator Mark Warner, a telefonski razgovori mogli bi biti preusmjereni preko Kine te bi se tako prikupljale informacije.

Direktor američke Savezne komisije za komunikaciju (FCC) Ajit Pai također je pred Kongresom posvjedočio kako smatra da je Huawei prijetnja nacionalnoj sigurnosti zbog navedenog zakona o suradnji s obavještajnim službama.

Ipak, belgijska agencija za cybersigurnost priopćila je prošlog mjeseca da nije pronašla "tehničke indikacije koje bi upućivale u smjeru prijetnje od špijunaže" od strane Huaweija, prenosi Reuters.

Vodafone pronašao backdoors u Huaweijevom softwareu

Da se ne radi samo o spekulacijama, potvrđuje slučaj s britanskim Vodafoneom. Kako je ovog mjeseca izvijestio Bloomberg News, Vodafone 2011. pronašao "ranjivosti" na opremi kojom ga je opskrbio Huawei, što je uskoro priznao i kineski div. Britanska (i najveća europska) mobilna tvrtka otkrila je upravo dotična "stražnja vrata" (backdoor) u softwareu koja su mogla dati Huaweiju nedozvoljeni pristup Vodafoneovoj fiksnoj internetskoj mreži u Italiji.

Vodafone je zatražio od Huaweija da ukloni stražnja vrata iz kućnih internetskih routera 2011. Huawei mu je garantirao da je problem riješen, ali Vodafone je daljnjim testiranjem otkrio da ranjivosti nisu uklonjene. Štoviše, pronašao je stražnja vrata i u dijelovima svoje mreže poznatima kao optički uslužni čvorovi (optical service nodes) i prolazi broadband mreže (broadband network gateways).

Stražnja vrata, odnosno backdoor, u cybersigurnosnoj terminologiji su metoda zaobilaženja sigurnosne kontrole kako bi se pristupilo računalnom sustavu ili enkriptiranim podacima. Developeri ih kreiraju za lakše održavanje sustava, ali hakeri ih mogu iskoristiti za cybernapade. U slučaju Vodafonea, odnosno Huaweija, izložena su bila i osobna računala i kućne mreže mušterija, prema internim Vodafoneovim dokumentima.

Iako i Huawei i Vodafone tvrde da će problem uskoro biti riješen, otkriće daje dodatni materijal Amerikancima koji tvrde da Huawei predstavlja opasnost zbog mogućnosti špijunaže.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.