15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

“Zašto je poludeo gospodin R?” najbolja predstava Mostarske liske

Predstava “Zašto je poludeo gospodin R?”, u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd i režiji Bobe Jelčića, proglašena je najboljom predstavom u cjelini na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” te nagrađena Velikom liskom – Grand Prix Festivala.

Stručni žiri – glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Senad Bašić, bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Pjer Žalica i glumac i redatelj Ateljea 212 Erol Kadić, jednoglasno se odlučio za “komediju nastalu na gotovo tragičkom prosedeu, koja u jedinstvu izvrsne režije i maestralne glumačke igre proizvodi tetatarski doživljaj za pamćenje”.

Redatelj Jelčić nagrađen je i plaketom Ahmet Obradović, odnosno Velikom liskom za najbolju režiju, a prema obrazloženju Stručnog žirija nagrada je dodijeljena za precizan, decentan roditeljski postupak, koji stilski dosljedno, u pažljivo vođenom tempo-ritmu, sve elemente scenskog izražavanja stavlja u funkciju umjetničke ideje, pri tome ne oduzimajući prostor za raskošne glumačke kreacije.

- OGLAS -

Velika liska za najbolju glumicu Festivala dodijeljena je Tatjani Šojić. “Do kraja posvećena glumi, nije ostvarila samo izuzetnu ulogu, nego svojim glumačkim umijećem i energijom čini pokretački i kohezioni faktor cijelog ansambla u predstavi “Ime” Matthieu Delaporte & Alexandre de La Patelliere, u režiji Admira Glamočaka i produkciji Pozorišta mladih Sarajevo”, obrazložio je Stručni žiri.

Borisu Isakoviću pripala je Velika liska za najboljeg glumca Festivala za briljantnu ulogu gospodina R u predstavi “Zašto je poludeo gospodin R?” jer “neočekivano duhovitim pristupom, misaono-emotivnim bogatstvom glumačke igre, Isaković rješava i ono što se čini nemogućim”.

Stručni žiri dodijelio je i Specijalnu nagradu – Veliku lisku predstavi “Naši dani” Narodnog pozorišta Republike Srpske, za izuzetno posvećenu i usmjerenu ansambl igru “koja nas dinamikom kaosa i nepravde u kojoj živimo teatarskim sredstvima snažno upozorava da je vrijeme za buđenje”. Autor teksta predstave “Ime” je Željko Stjepanović, a režiju potpisuje Jug Radivojević.

Predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?” jednoglasno je najboljom proglasio i Žiri medija koji je radio u sastavu: novinarka Dnevnog avaza Meliha Smajkić, novinarka/urednica FENA-e Cvita Kusić i novinarka u Redakciji za kulturu Federalne televizije Rosanda Zovko. Žiri medija za ovu se predstavu odlučio zbog umjetnički neobične, teatarski snažne i uzbudljive priče, realizirane redateljskom maštovitošću, talentom i kreativnošću i sjajnom glumačkom igrom.

Najviše glasova publike ove godine osvojila je predstava “Narodni poslanik”, Branislava Nušića, u režiji Alena Muratovića i produkciji Oxygen Production Sarajevo. Za publiku je bio zadužen Žiri u sastavu – direktorica IV Osnovne škole Mostar Seada Kuštrić, odvjetnica Nada Dalipagić i Edna Voloder iz Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar.

Kao i prethodnih godina, uručena je i posebna nagrada “Avazov zmaj” predstavi “Ime” Pozorišta mladih Sarajevo, koja je prema izboru redakcije Dnevnog avaza ocijenjena kao najbolja predstava ovogodišnjeg festivala.

Koncertom kantautora Damira Imamovića u čast nagrađenima, završeno je ovogodišnje, 16. izdanje Mostarske liske koja se od 19. do 26. travnja, u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, održavala pod motom “Drugačiji život je moguć”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA