11.6 C
Sarajevo
26.04.2024

UN: Assadove snage i pored zone deeskalacije u Idlibu ubile veliki broj civila

Ženeva

Snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pored zone deeskalacije u Idlibu su ubile veliki broj civila, uključujući žene i djecu, navedeno je u izvještaju Međunarodne istražne komisije Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju, javlja Anadolu Agency (AA).

Istakli su da je dogovor Turske i Rusije odigrao važnu ulogu u smanjivanju tenzija u Idlibu. Međutim, u izvještaju su naveli da su nastavljeni napadi režimskih snaga na naselja u Idlibu i zapadu Halepa. 

Potcrtano je da nisu poduzete nikakve mjere kako ne bi bila nanesena šteta civilima. Režim je, navedeno je u izvještaju, nastavio sa prisilnim zadržavanjima i nestancima u područjima pod njegovom kontrolom. To je, nastavili su, dovelo do smrti hiljada Sirijaca. 

- OGLAS -

Ukazali su i na to da su bolnice i naselja sa civilima bili mete režimskih snaga u augustu i septembru prošle godine. Podvukli su da je unatoč uspostavljanju zone deeskalacije nastavljeno sa zračnim napadima u kojima je ubijen veliki broj civila, uključujući žene i djecu. 

U izvještaju su se dotakli i napada SDG-a (YPG/PKK) i međunarodnih koalicionih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama navodeći da je na prostoru pod kontrolom SDG-a (YPG/PKK) protivpravno zatočeno hiljade žena, muškaraca i djece. 

“Neki od njih se i dalje drže u jadnim kampovima gdje nemaju uslova ni za osnovne potrebe”, navedeno je u izvještaju UN-a.

Snage Assadovog režima su od početka mjeseca pojačale napade na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu. Od početka februara oko 8.000 porodica iz Idliba je izbjeglo na teritorij Turske i zbrinuto u tamošnje kampove.

Od potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije, koji ima za cilj zaštititi primirje u Idlibu, oko 25.000 porodica je bilo primorano da napusti svoje domove.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA