Vijesti
Trump optimističan u vezi dogovora s talibanima "Već 19 godina smo u Afganistanu. Mislim da oni (talibani) žele dogovor, a i mi želimo. Mislim da će ovo uspjeti. Oni su umorni od borbe", rekao je Trump  
#
 
 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izrazio je optimizam kada je u pitanju dogovor s talibanima poručivši da i SAD i talibani žele dogovor, javlja AA.

Trump je o pregovorima s talibanima govorio prije posjete Indiji. 

"Već 19 godina smo u Afganistanu. Mislim da oni (talibani) žele dogovor, a i mi želimo. Mislim da će ovo uspjeti. Oni su umorni od borbe", rekao je Trump.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da se očekuje da će SAD i talibani potpisati mirovni sporazum u Afganistanu 29. februara.

Afganistansko Vijeće za nacionalnu sigurnost također je najavilo da će talibani smanjiti napade od sinoć u ponoć, u sklopu američko-talibanskog mirovnog sporazuma.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mahmud Kureysi također je izjavio da je njegova zemlja igrala važnu ulogu u sporazumu između SAD-a i talibana i pomogla u kreiranju "mape puta za mir" u Afganistanu.

Očekuje se da će Trump, koji će provesti dva dana u Indiji, posjetiti Taj Mahal i obratiti se pred 100.000 ljudi u Ahmedabadu.

Američki predsjednik je, nakon talibanskog napada na američke vonike u Afganistanu, obustavio 5. septembra prošle godine mirovne pregovore između Sjedinjenih Država i talibana, koji su trajali od decembra 2018.

Nakon što su pregovori obustavljeni, talibani su u Rusiji tražili rješenje za nastavak mirovnih pregovora i poslali delegaciju u Moskvu.

Mirovni pregovori, koji su sedmicama bili neizvjesni, nastavili su se nakon što su talibani oslobodili dva američka državljana koji su držani kao taoci.

Talibani, koji predstavljaju veliku prijetnju vladi na čijem čelu je predsjednik Ashraf Ghani, i dalje su dominantni u mnogim regijama zemlje.

 

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.