-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Vijeće roditelja traži od vlasti da se sistemski riješi problem zagađenosti zraka

– I ovih je decembarskih dana kvalitet zraka u Sarajevu užasno loš. Vijeće roditelja učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo već tri godine, ali ne samo u ovo doba godine,ukazuje na potrebu sistemskog rješenja ovog najvažnijeg pitanja za opće zdravlje svih građana, a posebno djece.

Iako je bilo nekih deklarativnih političkih obećanja, pa i koja parlamentarna sjednica, u stvarnosti odgovorni u vlasti nisu uradili ništa. Indeksi zagađenosti su isti ili gori.

Pojedine strane ambasade i civilne udruge jesu uradile dobre poteze u pravcu podizanja svijesti, edukacije građana i samog mjerenja zagađenosti.

- OGLAS -

Pozivamo i medijske kuće da ovom problemu daju prioritet u svom radu.

Još jednom tražimo od odgovornih na svim nivoima vlasti da poduzmu potrebne i nužne korake kako bi se poboljšao kvalitet zraka u Sarajevu. Svako odugovlačenje da se poduzmu i bolni potezi samo će još više ugroziti naše zdravlje i živote.

Upravni odbor VRKS poziva i vijeća roditelja u svim školama i koordinacije u općinama da u suradnji s upravama škola pronalaze privremene načine kako što manje ugrožavati zdravlje učenika i zaposlenika.

Neke su opcije smanjivanje boravka djece na otvorenom, organizacija dijela nastave online, omogućavanje izostanaka sa nastave djeci koja imaju zdravstevenih problema, izbjegavanje  izvođenja nastave u večernjim satima i slično – navodi se u apelu Upravnog odbora VRKS.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA