1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Video: Uragan Florence odnio najmanje pet života u SAD

Najmanje pet osoba poginulo je u Sjedinjenim Američkim Državama, od posljedica udara uragana Florence, koji je u međuvremenu oslabio i prešao u kategoriju tropske oluje.
 
Središnji dio uragana Florence sada je prešao u Južnu Karolinu i u toj državi, kao i u Sjevernoj Karolini, donosi i dalje velike količine padavina i snažan vjetar. Udari vjetra dostižu jačinu od 110 kilometara na sat, prenosi AP.
 
Snažan vjetar u petak je dostizao i do 150 kilometara na sat, čupao je stabla, a jaka kiša uzrokovala je poplavu zbog koje su desetine stanovnika bile odsječene. Američki predsjednik Donald Trump uvjerio je lokalne zvaničnike ugroženih područja da je federalna vlada spremna da pruži svaku potrebnu pomoć kako bi se sanirale posljedice poplava i oštećenja imovine koja je izazvao uragan.
 
U Sjevernoj Karolini koja ima oko 10 miliona stanovnika, više od 750.000 ljudi je bez struje, a njen guverner Roy Cooper očekuje da će se taj broj povećati.
 
– To je nepozvana zvijer, koja ne želi da ode -, rekao je guverner, dodajući da su u djelovima ove države viđeni olujni talasi visine preko tri metra.
 
– Jako smo zabrinuti jer čitava naselja mogu biti uništena -, rekao je Cooper.
 
Stanje otežava to što Florence napreduje sporo, pa kiša koju nosi dugo pada na istom području. Tako jaka kiša pada “jednom u hiljadu godina”, istakao je Cooper, dodajući da je vodostaj reke Neuse porastao za tri metra u odnosu na prosjek i da će vodostaji rijeka “danima rasti”.
 
Među stradalima su i jedna žena i njeno dijete poginuli, koji su stradali kada se drvo srušilo na njihovu kuću. Otac porodice je povrijeđen i primljen u bolnicu, saopštila je policija u Wilmingtonu, u Sjevernoj Karolini, na jugoistoku SAD-a. Vatrogasci su čitavo jutro intervenisali ispred te kuće.
 
– Uspjeli smo da spasimo jednu žrtvu -, rekao je novinarima Buddy Martinette, vatrogasni brigadir.
 
Druga žena je umrla jer hitna pomoć nije mogla doći do nje zbog drveća koje se pronašlo na putu, rekla je portparolka okruga Pendera. Umrla je od srčanog udara, pišu lokalni mediji.
 
Neki mediji javljaju da je četvrta žrtva poginula u toj državi dok je uključivala agregat, dok je peta žrtva muškarac, koji je udarima vjetra oboren na zemlju dok je bio napolju.
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA