15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Nastavljeni štrajk i protesti u Francuskoj: U Parizu 30 privedenih

U Francuskoj i dalje traje generalni štrajk pokrenut protiv penzione reforme koju administracija predsjednika Emmanuela Macrona namjerava uvesti.

Demonstranti su se, na poziv nekoliko sindikata, prvenstveno Generalne konfederacije rada (CGT) okupili na trgu Republique, u Parizu, odakle su hodali to trga Nation. Došlo je do sukoba demonstranata i pripadnika snaga sigurnosti, pa je policija intervenisala korištenjem suzavca.

Jedan od vođa pokreta žutih prsluka Eric Drouet pridružio se protestima i pružio podršku protestima protiv penzione reforme.

- OGLAS -

Policija u Parizu saopćila je kako je na demonstracijama u glavnom gradu privedeno 30 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je kako je demonstracije organizirane na 80 lokacija u zemlji, podržalo 615.000 ljudi, od toga 76.000 u Parizu. Ipak, CGT tvrdi kako je na protestima učestvovalo 1,8 miliona ljudi, od toga 350.000 u Parizu.

U mnogim gradovima u Francuskoj organizirane su demonstracije, a blokirane su i saobraćajnice.

Ovo je trinaesti dan štrajka protiv penzione reforme. U Parizu danas je bilo obustavljeno osam metro linija i zatvoreno skoro 20 stanica. Ostale linije rade samo djelomično.

Danas su se štrajku pridružili i nove mašinovođe u Željeznicama Francuske, kao i prosvjetni radnici i državni službenici.

Posljedice štrajka osjetili su i turisti jer su Eiffelov toranj, Versaj i nekoliko muzeja bili zatvoreni za posjete.

I sutra će biti otežano odvijanje saobraćaja kako u Parizu tako i u drugim gradovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA