Vijesti
Trump: SAD "kao zapeta puška" nakon napada na Saudijsku Arabiju Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su Sjedinjene Države spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije, nakon što je visoki zvaničnik američke administracije za napad okrivio Iran.
#

"Ima razloga da verujemo da znamo ko je krivac, kao 'zapeta puška' smo, ali čekamo da čujemo od Kraljevine za koga oni veruju da stoji iza ovog napada", napisao je Tramp na Twitteru.

Ranije tokom dana, visoki američki zvaničnik rekao je da dokazi o napadu, koji je pogodio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte, ukazuju da iza njega stoji Iran, a ne jemenska grupa Huti koja je preuzela odgovornost, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo takođe je rekao da nema dokaza da je napad došao iz Jemena, gdje se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koje već četiri godine podržavaju vladu u borbi protiv pobunjenika Huta, koje podržava Iran.

"Usred svih poziva na deeskalaciju, Iran je sada pokrenuo napad bez presedana na svjetsko snabdjevanje energijom", rekao je Pompeo.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi odbacio je kao "besmislene" navode SAD da je Iran odgovoran za napade.

Viši komandant Revolucionarne garde Amirali Hadžizade upozorio je da je Islamska Republika spremna za "potpuni" rat.

"Sve američke baze i njihovi nosaci aviona na udaljenosti do 2.000 kilometara oko Irana nalaze se u dometu naših raketa", rekao je komandant.

Tramp je takođe odobrio korištenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svjetsku proizvodnju za 5 odsto i povećao cijene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega je taj skok bio oko 10 odsto.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.