11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Njemački medij: Sarajevo je uporno da se odupre utjecaju ekstremnog tumačenja islama

U članku Petera Müncha pod naslovom “Nepoželjan uvoz” u izdanju Suddeutsche Zeitunga, izvještava se o velikoj džamiji Kralja Fahda u Sarajevu.

– Ova džamija u naselju Alipašino Polje može biti simbolom i velebnim znakom za napore Saudijaca i drugih Arapa Zaljeva kako izvesti na Balkan i time na tlo Evrope njihovo konzervativno tumačenje islama. Bosna se islamističkim fundamentalistima činila kao idealni mostobran: već u ratnim godinama od 1992. do 1995. se ugroženoj muslimanskoj braći tamo slao novac, oružje, ali i mudžahedini koji će se boriti na njihovoj strani. Odmah nakon rata su došli i religiozni pomoćnici u obnovi – piše Suddeutsche Zeitung, a prenosi DW.

– Još i prije nego što su se u toj opustošenoj zemlji obnovile kuće, na mnogim mjestima su iz tla nicale džamije finansirane petro-dolarima. Rat je uopće doveo povratu vjeri i iz džamije Kraja Fahda i iz stotina drugih poklonjenih džamija se trebalo širiti strogo učenje selefističkog tumačenja islama – objašnjava članak u minhenskim novinama.

- OGLAS -

– No, plan nije uspio. Doduše, ima nekoliko selefističkih sela u brdima Bosne, a u nekim džamijama sve do danas se čuje selefističko gledište. Ali u državi je odlučujući ostalo tumačenje islama na tradicionalni, bosanski način. Na to, prije svega, pazi Islamska zajednica i reis Husein ef. Kavazović koji je na njenom čelu od 2012. – piše Suddeutsche Zeitung.

Dodaje se da se u jednom udžbeniku eksplicitno upozorava na opasnost od selefizma. U Bosni se, međutim, propovijeda evropski način tumačenja islama, zaključuje Peter Münch.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA