1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Netanyahu i Trump razgovarali o povlačenju američkih trupa iz Sirije

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu i američki predsjednik Donald Trump su razgovarali telefonom, a jedna od tema razgovora je bila i američka odluka o povlačenju trupa iz Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Kabineta izraelskog premijera se navodi da su dvojica čelnika razgovarali o posljednjim dešavanjima u Siriji.

“Trump i Netanyahu su razmijenili mišljenja o intenziviranju saradnje između Izraela i SAD-a u okviru borbe protiv mogućih iranskih napada”, navodi se u saopćenju.

- OGLAS -

Netanyahu je također poručio da će Izrael nastaviti operacije protiv napora koje Iran poduzima u Iranu.

Premijer Izraela je jučer odmah nakon što je Washington saopćio zvaničnu odluku kazao da su ga Sjedinjene Američke Države (SAD) informisale prije nego što su zvanično saopćile da povlače svoje trupe iz Sirije.

Istakao je kako postoje i drugi načini da zvanični Washington pokaže utjecaj u regionu.

Naglasio je kako je s predsjednikom Trumpom razgovarao u ponedjeljak, a u utorak i s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom, dodajući kako je već tada informisan o odluci da se američki vojnici povlače iz Sirije.

Istakao je da je to odluka koju su donijele američke vlasti, napominjući da će razmotriti moguće efekte takve odluke na Izrael.

“U svakom slučaju, mi ćemo sačuvati sigurnost Izraela i zaštititi se od mogućih prijetnji”, kazao je tada Netanyahu.

Američki mediji jučer su javili kako SAD planira u potpunosti povući oružane snage sa sjevera Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je kako su porazili terorističku organizaciju ISIS, koja je bila jedini razlog zbog kojeg su se Amerikanci nalazili u Siriji.

“Porazili smo ISIS u Siriji, jedini razlog zbog kojeg smo se tamo nalazili tokom mog mandata”, napisao je Trump na društvenoj mreži Twitter.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA