7.7 C
Sarajevo
25.04.2024

Gudeljević i Scan o nabavci vakcina putem mehanizma Covax

Razgovarali su o saradnji Bosne i Hercegovine sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u borbi protiv pandemije Covid-19, s fokusom na nabavku vakcina za Bosnu i Hercegovinu kroz mehanizam Covax.

Ministrica Gudeljević podsjetila je dr. Scana da je Bosna i Hercegovina među prvim državama potpisala ugovor s GAVI-alijansom o nabavci vakcine, polažući veliku nadu u međunarodni mehanizam nabavke kao garant brze isporuke.

Ministrica je apelirala na predstavnike SZO-a da svojim autoritetom pomognu što skorijoj isporuci vakcine za žitelje BiH kroz Covax mehanizam te naglasila da su sasvim opravdani sumnjičavost, strah i zebnja žitelja BiH s obzirom da se javnosti iz različitih izvora plasiraju sasvim suprotstavljene, neprovjerene i neutemeljene informacije o isporuci vakcina za BiH.

- OGLAS -

Dr. Scano čestitao je Ministarstvu civilnih poslova BiH na iznimno brzo završenoj koordinaciji aktivnosti nabavke, te još jednom istakao da je Bosna i Hercegovina u prioritetima SZO-a, o čemu svjedoči i činjenica da je jedina država zapadnog Balkana uvrštena među države koje će prve dobiti vakcine u okviru Covax-a, ma koliko se činilo da BiH kasni za ostalim zemljama.

Na sastanku je razgovarano i o potpisivanju novog dvogodišnjeg sporazuma o saradnji između BiH i SZO, što će biti temelj još jače i kvalitetnije saradnje.

Istaknuta je i uloga Ministarstva koje redovno šalje izvještaje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a koji se odnose na kretanje Covid-a u BiH.

Tim povodom je ministrica Gudeljević naglasila da ima izuzetno dobru saradnju s entitetskim ministarstvima zdravstva te da je uvjerena da će ta saradnja i dalje biti čvrsta i oslonjena na međusobno povjerenje i uvažavanje.

Na sastanku je najavljeno i pokretanje kampanje koja bi trebala ukazati na značaj vakcinacije protiv Covid–19, saopćeno je iz MCP-a BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA