Vijesti
Turska naredila hapšenje 176 aktivnih vojnih lica zbog veza s Gulenom Turska je naredila hapšenje 176 aktivnih vojnih lica osumnjičenih za veze s mrežom za koju Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja puča prije tri godine, saopćeno je danas iz ureda glavnog tužioca u Istanbulu
#

Među onima koji se suočavaju s hapšenjem su pukovnik, dva potpukovnika, pet majora, sedam kapetana i 100 poručnika u operaciji koja pokriva kopnenu vojsku, zerakoplovstvo i mornaricu, navodi se u saopćenju.

Vlada u Ankari tvrdi da je imam sa sjedištem u Sjedinjenim Državama Fethullah Gulen organizator propalog puča od 5. jula 2016. On negira svaku umješaanost u ta dešavanja.

U trogodišnjim čistkama od propalog pokušaja vojnog udara, više od 77.000 ljudi je uhapšeno i čeka na suđenje a oko 15.000 civilnih službenika, vojnog osoblja i ostalih smijenjeno je ili suspenodovano s radnih mjesta.

Zapadni saveznici Turske i grupe za ljudska prava kritikovali su takav obim čistki, navodeći da je predsjednik Receep Tayyip Erdogan iskoristio osujećeni opuč kao opravdanje za gušenje nezadovoljstva u zemlji.

Ankara brani tu kampanju kao nužan odgovor na obim sigurnosne prijetnje s kojom se Turska suočava, najavljujući da će zbrisati Gulenovu mrežu, prenosi agencija Reuters.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.