10 C
Sarajevo
23.04.2024

Slon nikad ne zaboravlja ubod pčele

Ovi mirni divovi imaju oči i meko tkivo u surlama koji su posebno osjetljivi dijelovi tijela na bolne ubode. Zbog toga znanstvenici vjeruju kako su afrički slonovi s vremenom dobro naučili prepoznati mirise koje pčele ispuštaju kad su uplašene i spremne za napad.

Sada se smatra da se taj slonovski strah od pčela može dobro iskoristiti kako bi se tim veličanstvenim životinjama pomoglo da ponajprije izbjegnu sukob s ljudima. Naime, u tromjesečnom testu u južnoafričkom nacionalnom parku Krugeru, znanstvenici su objesili čarape koje su bile napunjene pčelinjim feromonima. Njih pčele ispuštaju kad osjete da postoji prijetnja košnici.

Čarapama se približilo 29 slonova, a njih 25 je pritom pokazalo tipične znakove uznemirenosti i nesigurnosti te su se potom mirno udaljili, piše u stručnom časopisu Current Biology.

- OGLAS -

Kad su, primjerice, objesili čarape bez ikakvih mirisa slonovi se nisu udaljavali od njih. Naprotiv, bili su prilično znatiželjni i čak su se poigrali s njima.

Znanstvenici su tako potvrdili ono što mnogi poljoprivrednici u Africi već otprije znaju pa postavljaju košnice na ograde svojih imanja ne bi li tako usjeve zaštitili od slonova. Čarape s pčelinjim mirisom su ipak mnogo jeftinija varijanta od postavljanja košnica. Posljedica je ista, slonovi izbjegavaju ubod pčele.

“Nadamo se kako će naš rad pomoći u razvoju nekih dodatnih opcija za održivo, pasivno smanjenje rizika konfrontacije ljudi i slonova, rekao je Mark Wright, profesor entomologije s havajskog sveučilišta Manoa.

Wright je i glavni autor studije koja je objavljena u Current Biology.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA