Vijesti
Turska: Zustavite ovaj islamofobni fašistički terorizam Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je osudio napade na vjernike u dvije džamije u Novom Zelandu
#

Turska je nakon napada na dvije džamije na Novom Zelandu pozvala svijet da zaustavi islamofobni fašistički terorizam.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je osudio napad na muslimane u Novom Zelandu.

"Najoštrije osuđujem teroristički napad na muslimane tokom molitve na Novom Zelandu i proklinjem njihove izvršioce", poručio je on putem društvene mreže Twitter.

Njegova izjava uslijedila je nakon napada na dvije džamije u gradu Christchurch u kojima je ubijeno više od 40, a povrijeđeno više od 20 ljudi, što je potvrdila novozelandska premijerka Jacinda Ardern.

'Izopačena i ubilačka ideologija'

Erdogan je poručio kako je napad na džamije u Novom Zelandu najnoviji primjer porasta rasizma i islamofobije.

"Napad na dvije džamije na Novom Zelandu pokazuje tačku koju je dostigla islamofobija, neprijateljstvo prema muslimanima", poručio je preko Twittera Ibrahim Kalin, savjetnik turskog predsjednika.

On je oštro osudio "fašistički teroristički napad" i zaželio Božiju milost za one koji su ubijeni, prenosi Anadolija.

"Ova kukavički čin pokazuje kako antimuslimanska retorika i mržnja dovode do ubilačkih djela. Svijet mora prekinuti šutnju prema islamofobičnoj mržnji. Mnogo puta smo vidjeli da se islamofobična retorika protiv islama i muslimana pretvori u izopačenu i ubilačku ideologiju", kazao je Kalin.

Ujediniti se protiv svih oblika terorizma

Fahrettin Altun, direktor za komunikacije predsjednika Turske, također je na Twitteru osudio oružane napade.

"Najsnažnije osuđujem današnji napad u Christchurchu. Moje misli i molitve su sa žrtvama i njihovim najmilijima. Ovo je podsjetnik da podijeljena kuća ne može izdržati, vrijeme da se ujedinimo protiv svih oblika terorizma", kazao je Altun.

Ranije je novozelandska policija objavila da su zbog napada na džamije uhapšene četiri osobe.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.