12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Trump u UN-u: Iran ne poštuje susjede, širi haos u regionu i šire

Američki predsjednik Donald Trump je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) istakao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) stupiti u akciju ako Assadov režim bude koristio hemijsko oružje, a kritikovao je i politiku koju vodi Teheran.

– Iran ne poštuje susjede; širi haos u regionu i šire. Iranski lideri pljačkaju državne resurse da bi se obogatili i širili haos na Bliskom istoku –, rekao je Trump prisutnima na 73. zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Istakao je da su regionalni susjedi Irana “platili veliku cijenu” zbog politike Teherana.

- OGLAS -

– Mnoge zemlje na Bliskom istoku snažno su podržale moju odluku da povučem Sjedinjene Američke Države iz užasnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine -, kazao je Trump.

Dotakao se i globalnog trgovinskog sistema, istakavši da ga je potrebno mijenjati. Napomenuo je da Kina zloupotrebljava trgovinske odnose sa SAD-om, te poručio kako njegova zemlja “to više neće tolerisati”, dodajući da ipak ima veliko poštovanje prema kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Naglasio je i da je Sjeverna Koreja poduzela “ohrabrujuće korake” poslije samita između njega i Kim Jong Una. Na kraju obraćanja je apelovao na zemlje članice OPEC-a da smanje cijene sirove nafte.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja Generalne skupštine je učiniti UN relevantnim za sve ljude: globalno vodstvo i zajednička odgovornost za mirno, pravedno i održivo društvo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA