5 C
Sarajevo
25.04.2024

Sarajevo: Obilježena godišnjica pogibije šest članova porodica Tatarević i Dragnić

Članovi porodice ubijenih, predstavnici nevladinog sektora, institucija i građani, u petak u sarajevskoj Ulici Musala su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježili godišnjicu stradanja šest članova porodica Tatarević i Dragnić za vrijeme opsade Sarajeva 1994. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Tog tragičnog dana život su izgubili djevojčica Asja i njen nekoliko godina stariji brat Nadan Tatarević, njihova majka Dženana, otac Adnan, Nadžija, Veseljko Dragnić, dok je teško ranjen Mensur Dragnić.

Granata koja je ispaljena s jednog od brda iznad Sarajeva pogodila je stan u zgradi u Musali gdje su članovi porodica Tatarević i Dragnić objedovali.

- OGLAS -

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva ”92.-95.” Fikret Grabovica kazao je kako na ovom mjestu ubijeno šest nevinih sugrađana, među kojima je dvoje maloljetnika.

Podsjetio je kako je ubijena cijela porodica, a jedan član je ranjen.

”Jedna porodična tragedija i potvrda da su zločinci tokom opsade grada nemilosrdno ubijali nevine građane grada Sarajeva, posebno djecu i zaista bi se moglo kazati da je na sceni bio jedan fašizam u najcrnjem svom obliku“, rekao je Grabovica.

Ono što je tragično i neočekivano, dodaje Grabovica, jeste činjenica da Tužilaštvo BiH još uvijek nije podiglo nijednu optužnicu za tako strašne zločine tokom opsade grada.

”Znamo da je ubijeno 11.540 civila, od kojih 1.601 dijete, i ne znam šta je potrebno pa da Tužilaštvo radi svoj posao. Ja sam lično više puta iznevjeren jer mi je obećavano da će raditi svoj posao i procesuirati zločine nad djecom Sarajeva. Međutim, prošlo je toliko vremena, a nikada nijedne optužnice”, rekao je Grabovica.

Podsjetio kako, kada su u pitanju zločini u Sarajevu, nema nepoznanica i da su poznata imena komandanata brigada, bataljona, snajperista…

“Ne znam šta je još potrebno pa da Tužilaštvo radi svoj posao, a posebno što imamo presuđene i potvrđene presude u Hagu, gdje je mnogo toga dokazano i u slučajevima Galić i Milošević“, zaključio je Grabovica.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA