1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Fiat Chrysler i PSA Peugeot potpisali ugovor o spajanju

 Fiat Chrysler Automobiles i PSA Peugeot objavili su u srijedu da su upravni odbori potpisali obavezujući ugovor o spajanju dva proizvođača automobila, čime će biti stvorena četvrta najveća autokompanija na svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U zajedničkom saopštenju navodi se da će novu grupaciju voditi Carlo Tavares, izvršni direktor PSA Peugeota, a da će John Elkann, predsjedavajući Fiat Chryslera obavljati istu funkciju u novonastaloj kompaniji.

Istaknuto je da odluka o imenu nove kompanije još uvijek nije donesena, te da će Mike Manley, izvršni direktor Fiat Chryslera ostati, ali nije precizirano u kojoj ulozi.

- OGLAS -

Spajanjem 50-50 rađa se grupacija s prihodima od gotovo 170 milijardi eura i proizvodnjom 8,7 miliona automobila godišnje, po čemu će biti odmah iza Toyote, Volkswagena i Renault-Nissana.

Kompanije su saopštile kako bi spajanje trebalo stvoriti 3,7 milijardi eura godišnje uštede, koja će biti uložena u “novu eru održive mobilnosti” i ispunjavanje novih strogih propisa o emisiji diljem svijeta.

Prema zaključenom ugovor nijedan proizvodni pogon neće biti zatvoren. Uštede će se postići dijeljenjem investicija u platforme vozila, motore i novu tehnologiju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA