11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Na jezično književnoj olimpijadi više od 200 učenika iz 26 škola TK-a

U kategoriji kratkometražnog filma pobjednici su učenici Osnovne škole “Novi grad”, a u kategoriji debatanata najbolji su učenici Međunarodne škole Tuzla.

U kategoriji pisanja eseja najbolja je učenica Dželila Sarajlić iz tuzlanske OŠ “Slavinovići”. U kategoriji recitala prvo mjesto osvojili su učenici OŠ “Novi grad” s profesoricom Bosanskog jezika Maksidom Hadžihasanović.

“Više od 200 učenika iz 26 škola iz Tuzlanskog kantona pokazalo je svoje vještine u pisanju eseja, recitiranju, debatiranju i snimanju filmova. Zanimljive su teme i uglavnom se odnose na razvijanje jezičkih vještina, ali i poznavanju i upoznavanju kulturno historijske tradicije Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Naprimjer teme su bile Prođoh Bosnom kroz gradove, Jezik u sevdalinkama” – rekla je profesorica Bosanskog jezika i jedna od organizatorica Olimpijade Sabina Jogunčić koja smatra da su takva natjecanja koja njeguju ljubav prema maternjem jeziku veoma važna.

- OGLAS -

Direktor Međunarodne škole Tuzla Sadmir Delić ističe da iako je ovo tek treća jezična olimpijada njen značaj je nemjerljiv jer je jedina takve vrsta natjecanja u maternjem jeziku u Tuzlanskom kantonu.

“Jezičko književna olimpijada ima veliki značaj u očuvanju maternjeg jezika, u njegovanju tradicije i kulture, očuvanju i promovisanju kulturno historijskih znamenitosti BiH, razvijanje ljubavi kod učenika prema domovini i maternjem B/H/S jeziku i književnosti, razvijanje vještina za izradu kratko metražnog filma, razvijanje debatnih i recitatorskih vještina. Sve to popraćeno uz međusobno ugodno druženje” – rekao je Delić.

Najbolji učenici su se povezali međusobno što i jeste jedan od glavnih ciljeva Olimpijade.

-“Jako je važno da se učenici okupljaju i razmjenjuju svoja iskustva i na taj način njeguju tradiciju, kulturu, jezik i razvijaju domoljublje uopšte” – dodala je profesorica Sabina Jogunčić.

“Djeca nemaju priliku takmičiti se u oblastima vezanim za predmet BHS jezik i književnost, te je ovo, osim literarnih natjecaja, jedina prilika da iskažu svoje govorničke, recitatorske, literarne vještine. Među njima vlada pozitivan natjecateljski duh, podržavaju jedni druge, uče jedni od drugih” – rekla je profesorica Bosanskog jezika Maksida Hadžihasanović.

Član žirija u kategoriji filma Mehmed Meša Pargan istaknuo je koliku je Olimpijada pokazala kreativnost djece.

“Od postanka svijeta djeca su se uvijek natjecala. Mi živimo u svijetu u kojem imamo stalno takmičenje dobra i zla, dana i noći. Takva takmičenja su ustvari mladih sa svojim slabostima, sa neznanjem. A djeca vođena svojim nastavnicima pokazala su izvrsne rezultate i kvalitete. Već dvije godine traje ovo takmičenje i moram reći da se radi o veoma visokim standardima za ovaj uzrast” – rekao je Pargan.

Ova jezično književna olimpijada jedina je koja se održava na području Tuzlanskog kantona čiji je cilj njegovanje maternjeg jezika.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA