11.6 C
Sarajevo
25.04.2024

Prof. Tromp: del Ponte je tražila da se Haradinaj optuži jer joj je trebao predstavnik kosovskih Albanaca na listi optuženika.

O ovakvim stavovima Karle del Ponte u Bosanskom vjestniku govorila je Nevenka Tromp, nekadašnja istraživačica u Haškom tribunalu.

“Njene izjave su vrlo interesantne. Kao prvo ona je bila glavna tužiteljica Haškog tribunala u dva mandata. Ove njene izjave imaju veliku važnost, jer je ona pravnica, također politički komentira vrlo važne političke procese, kao što je nezavisnost Kosova, a samim tim i pozicija Ramuša Haradinaja”- na samom početku istakla je Tromp.

“Ona ne razumije povijesne i međunarodno pravne procese, koji su Kosovu omogućili funkciju nezavisne države. Karla se tu miješa i u izbornu etiku i procese Kosova, jer je Haradinaj izabran na slobodnim izborima”- potvrdila je Tromp svoj stav o tome kakvu ulogu Karla del Ponte ima u procesima koji se tiču ovog dijela svijeta.

- OGLAS -

Kako Karla del Ponte ne barata najosnovnijim podacima opisuje činjenica da je Haradinaj optužen 2005. godine i nakon prvog suđenja da je nepravomoćno oslobođen svake krivice:

“Pravni proces koji je započela Karla del Ponte u to vrijeme 2004. kada je ona odlučila da se na spisku optuženika trebaju naći i zastupnici svih etničkih grupa, rekla je pravnicima da se moraju tražiti dokazi. Karla je naložila da se Haradinaj treba optužiti, jer im treba predstavnik kosovskih Albanaca na listi optuženika” , istakla je Tromp.

Za proces ne smatra da je montiran, ali kaže da on montiran ili ne pokazuje nekakvu pravdu što je pozitivno u svemu tome. Montirani procesi imaju drugu karakteristiku, koja je važna. Ako su montirani onda se sami ishod zna od početka, znači da je bio montiran i bez dokaza bi bili osuđeni.

“Ovo je jedan interesantan proces gdje su ovi pravni slučajevi uvijek nekako isprepleteni s politikom, stvarajući novi politički kontekst. Šta se sad tu dešava, od 2008. godine Karla del Ponte više nije glavna tužiteljica, godinu nakon toga objavljuje knjigu spektakularnih optužbi na adresu Kosova u kojima govori o tome kako je ona istraživala nekakve indicije ko je uključen u ubijanje žrtava rata. Svi su očekivali da će to biti veliko otkriće i da će se nešto pokrenuti. Međutim mi koji smo radili na slučajevima Miloševića bili smo zatečeni ovim izjavama. Dakle, Milošević bi sigurno upotrijebio bilo kakvu indiciju u svoju odbranu. Ona je u to vrijeme tvrdila da je bila spriječena da istražuje nešto takvo, to je vrlo zapanjujuće, ako je tribunal osnovan po povelji koja se bavi mirom i sigurnošću koji ima nevjerovatno velike ovlasti”– opisala je njenu poziciju kao stanje da može da mijenja mišljenje.

 “Ona je eksponat vrlo konfuzne politike međunarodne zajednice koja nije dosljedna. U postratnom razdoblju bivše Jugoslavije, konkretno gledajući, vidimo da logika toga zašto su tribunali i sudovi uopće postojali se razvodnjava. Najviši korpus žrtava je dolazio od strane Kosovara i Muslimana, dok korpus počinioca dolazi od Srbije. Pravomoćna presuda za Karadžića bit će mnogo prije nego Mladićeva. U njegovim presudama nema drastičnih promjena. Ono što bi i za povijesnu pravdu bilo zanimljivo je hoće li presuda za genocid ipak obuhvatiti općine iz 1992. godine, a ne samo iz 1995. godine, te hoće li se zločini Karadžića moći povezati preko udruženog zločinačkog poduhvata Srbije” , zaključila je Tromp kao i to da Karla del Ponte nije mnogo važna u cijelim ovim previranjima globalne pravde i uspostavljanju režima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA