20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Đapić: Zagovarat ću formiranje hrvatske republike u BiH

Glavna odrednica moje politike je suverenitet hrvatskog naroda. To se odnosi na puni suverenitet hrvatskog naroda u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini – kazao je Đapić na konferenciji za novinare u Mostaru.

Istaknuo je kako se o konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH ne može govoriti, a da se ne otvori pitanje suverenosti hrvatskog naroda u BiH.

– Pod suverenitetom podrazumijeva se teritorij, narod i vlast, a to se može ostvariti samo formiranjem hrvatske republike u BiH. Kao predsjednik RH inzistirao bih na otvaranju političkih procesa u kojim bi moralo doći do Daytona II ili neke nove međunarodne konferencije u kojoj bi se ispravile pogreške i nepravde koje su učinjene hrvatskom narodu – kazao je Đapić.

- OGLAS -

Kazao je kako suverenost hrvatskog naroda u BiH ne može se ostvariti bez potpore Republike Hrvatske.

– Hrvati u BiH ne mogu se sami izboriti bez jasne političke potpore hrvatske države. Želim da pitanje BiH bude glavno pitanje hrvatske politike u vremenu koje je pred nama – istaknuo je.

Osvrnuo se i na problem migranata, kazavši kako pritisak nekoliko tisuća migranata na hrvatsku granicu kod Bihaća iscrpljuje hrvatske državne resurse, a nekontroliran priljev migranata, po njegovim riječima, posebno je opasan po Hrvate u BiH.

– Hrvati u BiH bit će u migrantskoj krizi prvi na udaru zbog toga što postoji prešutni dogovor između Beograda i Sarajeva prema kojem u Republici Srpskoj nema migranta, oni samo mogu proći do Bihaća. Pravi udar bit će kada migranti krenu prema zapadu, krenut će preko BiH, a najranjiviji bit će hrvatski dijelovi unutar Federacije – kazao je Đapić.

Đapić je najavio kako će nakon Mostara sljedećih dana obići još nekoliko gradova u Hercegovini i Bosni kako bi još jednom upozori na neriješena temeljna nacionalna pitanja, prvenstveno s pozicije državnog interesa za hrvatski narod na prostorima Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA