11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Nova opasnost: Kineski “big brother” preko Srbije ulazi u EU

 

Kako javlja Foreign Policy, kineski tehnološki gigant želi prijestolnicu Srbije opremiti ovim uređajima u sklopu svog projekta Siguran grad, a “okidač” za sve bila je jedna prometna nesreća otprije pet godina.

Te 2014. mladi je muškarac poginuo u Beogradu u naletu osobnog vozila koje se velikom brzinom potom udaljilo s mjesta događaja. Srpska policija mjesecima je tragala za njime i naposljetku su uspjeli ustanoviti da je pobjegao u Kinu. Tamošnjim vlastima poslali su fotografije navodnog počinitelja. Šokirali su se kada je odgovor stigao za samo tri dana.

- OGLAS -

Kineski policajci uhitili su vozača zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica. To je impresioniralo dužnosnike u Srbiji, piše Foreign Policy.

Kineski tehnološki div Huawei ovaj je slučaj analizirao u dokumentu o svom projektu sigurnih gradova, koji bi trebao zaživjeti i u Beogradu. Tvrtka tvrdi kako bi implementacija njihove tehnologije značajno ubrzala policijske istrage, smanjila stopu kriminaliteta i umanjila mogućnost organiziranog kriminala. Ideja je, dakako, naišla i na neodobravanje građana i aktivista koji tvrde kako je riječ o kršenju prava na privatnost, zbog čega je studija naposljetku uklonjena s web stranica kompanije, no ideja je i dalje vrlo živa.

Plan je u iduće dvije godine postaviti oko tisuću sofisticiranih kamera na 800 lokacija diljem Beograda, a zadaća će im biti prepoznavanje identiteta snimljenih osoba kao i prepoznavanje registarskih tablica počinitelja teških prometnih prekršaja.

Najavio ga je srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović čija je želja da ove visokotehnološke kamere pokriju sva važna mjesta u metropoli. No, Foreign Policy otkriva kako je još prije Stefanovićeve najave Huawei već instalirao oko stotinu kamera na šezdesetak lokacija diljem grada u pripremnoj fazi projekta.

Huawei je već neko vrijeme na meti napada Sjedinjenih Američkih Država koje tvrde da kineska kompanija tehnologiju koristi za špijuniranje i prikupljanje velike količine osobnih podataka. Ne govore pritom kako sličnu tehnologiju koriste i njihove kompanije, no to je neka druga priča. Uglavnom, zabrinutost oko Huaweijeve tehnologije sada se širi i Europom, a Huawei ima sve ograničenije potencijale za rast zbog negativnog prizvuka svoje tehnologije, a Foreign Policy navodi kako bi Srbija u svemu tome mogla postati pokusni kunić. Naime, na primjeru Beograda moglo bi se vidjeti kako građani reagiraju na ideju da ih se u svakom trenutku može snimiti i prepoznati.

Udruge koje se bave ljudskim pravima ističu kako sustav prepoznavanja lica narušava osnovna prava i slobode građana.

Manjkavi zakoni

– Tehnologija prepoznavanja lica vrlo je agresivna i prikuplja velike količine biometrijskih podataka građana. Ako nemamo razvijen strogi sustav i legislativu koji bi nadzirali korištenje tih podataka, oni vrlo lako mogu biti zloupotrijebljeni – rekao je Bojan Perkov iz Share fondacije za Foreign Policy.

Kada je njegova organizacija upitala vlasti u Srbiji kako namjeravaju regulirati to područje odgovoreno im je kako zakoni u tom pogledu još nisu ni doneseni. To nije ohrabrujuće, smatraju aktivisti.

– Veliki slučajevi proboja i krađe osobnih podataka događali su se i zemljama s puno rigoroznijim zakonima o osobnim podacima – dodaje Perkov.

Analitičari se pribojavaju kako bi se u Srbiji mogao dogoditi slučaj masovnog “curenja” osjetljivih privatnih informacija. Pozivajući se na zakone o pravu na pristup informacijama organizacije su od beogradske policije zatražile točne lokacije svih postavljenih kamera, no vlasti su im odbile dati taj podatak rekavši kako je riječ o tajni. Ipak, neki su mediji uspjeli dosad locirati oko 32 Huaweijeve kamere.

Huawei u cijeloj aferi tvrdi kako su oni samo dobavljač opreme za projekt po narudžbi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Studija koja je nestala s weba kompanije navodi i kako se projekt Sigurnih gradova trenutno provodi u 230 gradova diljem svijeta, od Malte, Turske, Rusije i Ukrajine do Azerbajdžana i Kazahstana.

Portal podsjeća kako se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog mjeseca sastao s kineskim ministrom javne sigurnosti. Vučić i Zhao Kezhi bili su pritom suglasni da dvije države imaju osobito jako prijateljstvo na pitanjima sigurnosti.

Pa iako su Sjedinjene Američke Države nametnule svojevrsne sankcije Huaweiju i pokrenule globalni trgovinski rat, Srbija u njemu ne namjerava sudjelovati već će i dalje surađivati s kineskom tehnološkom kompanijom. Huawei u tome vidi svoju priliku za nastavak rasta, pa će svoje operacije dalje usmjeravati prema zemljama kandidatkinjama za članstvo u Europskoj Uniji, što je Srbija od 2012. Pri tome Kina pruža snažnu podršku Srbiji s kojom dijeli stav kako je proglašenje neovisnosti Kosova bilo neprihvatljivo.

Dronovima snimali prosvjednike

Foreign Policy podsjeća i kako je u Srbiji velik problem nedostatak slobode medija uz sve izraženije autokratske težnje vlasti. Pribojavaju se stoga da bi tehnologija mogla biti iskorištena u loše svrhe, podsjećajući da je Vučić već jednom, u travnju ove godine, naredio da se specijalnim dronovima snime svi sudionici oporbenih prosvjeda.

– Nejasno je koliko će podataka Huawei prikupljati, ali i kako ih vlasti u Srbiji namjeravaju koristiti – rekao je konzultant za regulaciju interneta Michael J. Oghiaza Foreing Policy.

Ranije spomenuti Perkov tvrdi kako je lako zamisliti scenarij u kojem bi netko mogao biti izložen pritiscima samo zato što su on ili članovi obitelji sudjelovali na protuvladinim prosvjedima.

Članak se zaključuje ocjenom kako nema boljeg mjesta za testiranje ovakve tehnologije nego na Balkanu jer to dopuštaju preblagi ili čak nepostojeći zakoni o zaštiti osobnih podataka, dodajući kako bi se tehnologija sofisticiranog video nadzora mogla preko Srbije “na mala vrata” uvući u Europu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA