11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Izglasana odluka o nepovjerenju Vladi BPK Goražde

Poslanici Građanskog bloka usvojili su odluku o smjeni Vlade BPK Goražde, koja bi do imenovanja nove trebala raditi u tzv. tehničkom mandatu. Odluka je usvojena neočekivano, na vanrednoj sjednici na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o privremenom finansiranju BPK za period januar – mart 2019. godine. 

Poslanik SDP-a Emir Frašto predložio je i zaključak kojim bi se aktuelnoj vladi „ograničila ovlaštenja osim u dijelu svakodnevnih, minimalnih i neophodnih poslova“. 

To bi podrazumijevalo obustavljanje upošljavanja u kantonalna preduzeća i institucije, te plaćanja koja bi imala negativne finansijske efekte po budžet. Vlada je najprije povukla s dnevnog reda odluku o privremenom finansiranju, a zatim se usprotivila zaključcima kojima bi se ograničio njen rad. Poslanici su potom odlučili da usvoje odluku o nepovjerenju Vladi BPK, a poslanici SDA, Liberalne stranke i SBiH, koji su u proteklih četiri godine imali većinu, napustili su sjednicu.

- OGLAS -

– Vlada je govorila o tome da želi sarađivati, oni bi trebali da se usklade s onim što normalno vrijeme donese u svim zajednicama, ali došli smo u situaciju da ne prihvataju zaključke koji ih u nekom pravcu usmjeravaju, da ne bude tih konkursa koji se objave danas ili jučer, trošenja sredstava. Povukli su i odluku o privremenom finansiranju. Da bude teško. Kome!? Građanima, uposlenicima. Spremni su i na to i mislim da će se sve to fino posložiti – kazao je Frašto.  

Iz SDA i SBiH su upozorili na kršenje poslovničkih odredbi vezanih za proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi. S druge strane, Edita Velić (DF), koja je po ovlaštenju grupe poslanika sazvala i predsjedavala sjednicom, istakla je da će nova Vlada BPK biti formirana do polovine januara. 

– Ovim pokazujemo izraz volje građana koji nisu zadovoljni. Ova Vlada je od 7. oktobra nastojala da u svaku instituciju odobri zapošljavanje, pa i u samom kabinetu premijera. Jutros je objavljen konkurs u Ministarstvu za pravosuđe. Koristite sve što možete da zaposlite i opteretite ovaj već opterećeni budžet i građani insistiraju da stanemo ukraj tome – istakla je Velić.

Usvojen je i prijedlog zaključka Muradifa Kanlića (SBB) o uspostavi Kolegija Skupštine, koji će biti kompletiran nakon izbora rukovodstva Skupštine, a Editi Velić dato ovlaštenje da u narednom periodu koordinira, saziva i vodi sjednice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA