15 C
Sarajevo
25.04.2024

Inženjeri upozoravaju: HE na Trebišnjici opasno popucala, a ispod brane živi 30 000 ljudi

Osim pregleda i istraživanja, rukovodstvo Hidroelektrana na Trebišnjici nažalost u proteklih 5 godina nie preduzelo potrebne mjere kako bi se pukotine i struktura sanirali i poboljšala bezbjednost i stabilnost brane Grančarevo.

Stručnjaci i iskusni inženjeri su zabrinuti i zamolili su me da upozorim javnost na problem, te pozovem odgovorne ljude da se uozbilje, jer svakako da ovo nije problem sa kojim se treba igrati! u proteklih 5 godina, od 2014. kada su prvi put primjećene značajnije pukotine u 5-om desnom bloku, stanje se dodatno pogoršalo, što potvrđuje i tek postavljeni asfalt na kruni brane koji je na nekoliko mjesta ispucao samo par mjeseci poslije postavljanja, upravo zbog problema u konstrukciji.

  

Prema mojim saznanjima i informacijama od ljudi u Hidroelektranama na Trebišnjici, stručnjaci iz beogradskog Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, direktor Zavoda za brane i hidroenergetiju dr Dejan Divac, i predložili su da se što hitnije uradi sanacija objekta.

- OGLAS -

Ne želim da širim paniku i šlašim građane, jer situacija još uvijek nije alarmantna, ali svakako da ovako ozbiljan problem zaslužuje mnogo veću pažnju, ali prije svega angažovanje stručnih i iskusnih građevinskih inženjera, a ne poslušnika koje su odredili Luka i Gordab Mišeljić. Prema mojim saznanjima stručnjaci sumnjaju da je problem uzrokovan slijeganjem slijeganjem u temeljima, i imajući u vidu da se nalazimo u jako trusnom području sa čestim snažnim zemljotresima, svakako se treba uozbiljiti i preduzeti sve kako bi se brana u potpunosti sanirala. HET svake godina baca milione maraka na projekte, savjetovanja, informatičku opremu i druge gluposti, umjesto da se sve podredi rješavanju ključnog problema. Tokom gradnje dodatno je prenapregnutim čeličnim sajlama i betonom injektirana i dodatno stabilizovana je lijeva strana brane, a sada su se problemi javili na suprotnom dijelu Grančarevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA