1 C
Sarajevo
19.04.2024

Bukvarević: U junu očekujem usvajanje zakona o demobilisanim borcima

Ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević kazao je kako se nada da će oba doma Parlamenta FBiH narednog mjeseca usvojiti Prijedlog zakona o demobilisanim borcima, koji je Vlada Federacije BiH uputila po hitnoj proceduri.

On je istakao i kako bi se to moglo desiti da čak u jednom danu oba doma odobre zakonsko rješenje, čija bi primjena trebala početi 1. jula.

– Najvažnije je da uz ovaj zakon ide i prijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu kako bi se osigurala nedostajuća sredstva u visini od 15 miliona KM. Dakle, nekih desetak miliona KM imamo na raspolaganju na poziciji Ministarstva, a s obzirom na to da smo usvojili tekst u kojem se predviđa stupanje na snagu zakona od 1. jula kako bi borci koji su u stanju potrebe mogli početi dobivati svoje naknade za juli, za primjenu zakona na godišnjem nivou potrebno je 50 miliona KM – rekao je Bukvarević.

- OGLAS -

Izrazio je očekivanje da će svi poslanici i delegati podržati predloženi zakon, jer je u njegovoj izradi učestvovao Odbor za boračka pitanja, u kojem sudjeluju predstavnici svih političkih stranaka, boraca i Vlade FBiH.

– Svjesni smo da ovo nije idealan zakon, ali njegovim donošenjem rješavamo i zahtjeve boraca, među kojima je taj da je u zakonu definirana javna objava registra boraca. Također, dogovoreno je da u tom registru bude jasno naznačeno ko je bio u jedinicama Armije RBiH, Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), MUP-a, namjenskoj industriji, logističkim bazama i pozadinskim jedinicama – istakao je Bukvarević.

Drugi borački zahtjev odnosi se na egzistencijalnu naknadu za borce koji su u stanju potrebe.

Zakonom je, kako kaže, definirano da svi oni koji imaju 57 godina i više, a nisu ostvarili penziju, plaću i nemaju nikakvih drugih primanja, stječu pravo na naknadu u visini pet maraka po mjesecu provedenom u oružanim snagama.

Vlada je ove sedmice, nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o demobilisanim borcima, usvojila i zaključak da, nakon što se izglasa navedeni zakon, prestaje važiti sporazum s predstavnicima boraca o dostignutom obimu prava i sredstava za boračko-invalidsku zaštitu, jer novi zakon predviđa povećanje stavke za pitanje boraca.

Demobilisani borci i članovi njihovih porodica moći će, dodaje Bukvarević, ostvariti više prava na osnovu novog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inozemstvu, banjsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prijevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA