6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Tokom dana četiri zemljotresa u BiH

Posljednji je zabilježen na područje kod Ljubinja jačine 3,4 stepena po Rihteru.

Kako se navodi na sajtu, EMSC koji prati seizmološke aktivnosti, potres se dogodio u 12.58 minuta, a epicentar je bio sedam kilometara zapadno od Ljubinja na dubini od deset kilometara.

Područje Hercegovine jutros su pogodila još tri zemljotresa. Prvi se dogodio u 10.19 sati na području Nevesinja, a bio je 5,4 stepena snage po Rihterovoj skali.

- OGLAS -

Već dvadesetak minuta kasnije ponovo se treslo, kada je isto područje podrhtavalo jačinom od 3,4 stepena. U 11.08 građani su osjetili i treći potres, a on je bio najslabiji po intenzitetu, jačine 3,0 stepena po Rihteru.

Najviše materijalne štete pričinjeno je u Nevesinju, gdje su popucali zidovi na svim školskim ustanovama.

Podrhtavanje tla osjetilo se u brojnim bh. gradovima poput Sarajeva, Mostara, Banjaluke…. U pojedinim gradovima objekti su pretrpjeli manje materijalne štete.

Podrhtavanje tla u BiH uslijedilo je nakon što je jutros razoran zemljotres pogodio je Albaniju. Prema posljednjim informacijama, u toj zemlji stradalo je najmanje 15 ljudi, dok je više od 600 povrijeđeno.

Tokom potresa nastala je materijalna šteta na objektima u više gradova.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je da, prema informacijama kojima raspolaže, među stradalima u zemljotresu u Albaniji nije bilo državljana BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA