15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Slovenija: Fakulteti ograničili nastavu zbog koronavirusa na dvije sedmice

 
Zbog prošlotjednog širenja infekcije koronavirusa u Sloveniji se u ponedjeljak više fakulteta odlučilo uvesti mjeru obustave predavanja za studente i uvesti nastavu “na daljinu” te druge preventivne mjere.
 

Vodstvo Primorskog sveučilišta iz Kopra objavilo je da, zbog trenutnog stanja u vezi s koronavirusom u Sloveniji, ali i sa situacijom u Italiji, od danas do 20. ožujka svi fakulteti u sklopu tog sveučilišta otkazuju nastavu te da će profesore i studente naknadno obavijestiti kako će se nadoknaditi odgođena nastava.

U priopćenju za javnost vodstvo sveučilišta je objavilo da se na to odlučilo nakon konzultacija sa zdravstvenim vlastima i iz preventivnih razloga, zbog toga što imaju “svakodnevnu interakciju” sa susjednom Italijom koja je žarište koronavirusa u Europi.

Sličnu odluku, prema pisanju slovenskih medija, donijelo je i vodstvo najvećeg slovenskog sveučilišta, onog u Ljubljani, gdje su neki fakulteti već otkazali predavanja.

- OGLAS -

Sveučilište u Ljubljani je zbog novih slučajeva zaraze  koronavirusom  fakultetima predložilo da najmanje na 14 dana ukinu predavanja u velikim predavaonicama, u koje stane stotinu i više ljudi, te da taj oblik nastave zamijene drugim oblicima, prenosi portal Siol.net.

U Sloveniji je, prema podacima od nedjelje, 16 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a testirano je 981 ljudi za koje se sumnjalo da su zaraženi.

Premijer Marjan Šarec kazao je u nedjelju na konferenciji za novinare da vlada na odlasku provodi mjere suzbijanja širenja virusa u skladu s pravilima struke te da to niti izdaleka nije stanje koje bi zahtijevalo proglašenje epidemije. Mjere koje su do sada poduzete proporcionalne su stanju i prilagođavaju se prema potrebama, kazao je Šarec.

U vezi sa širenjem koronavirusa tijekom dana će se održati i sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u proširenom sastavu, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA