20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Preživjele žrtve: Odluka sudije Antonettija u slučaju Mladić je pristrasna

Svaki 11. dan u mjesecu preživjele žrtve genocida u Srebrenici iz jula 1995. godine održavaju mirni protest na tuzlanskim trgovima, odakle šalju tihe krike o traženju posmrtnih ostataka svojih najmilijih te da zločinci nisu adekvatno kažnjeni, prenosi Anadolu Agency (AA).

U fokusu današnjeg protesta bile su reakcije, odnosno kritike odluke sudije Jean-Claude Antonettija koji je na zahtjev odbrane bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića promijenio tri i imenovao nove članove žalbenog vijeća u Mladićevom predmetu.

– Mi smo protiv toga da se mijenjaju članovi vijeća, ali očito je da je i pored svih dokaza i činjenica sudija Antonetti pristrasan. Generalno, zločinci nisu dobili kazne koje zaslužuju i to je ono što nas boli, uz svakodnevnicu koju živimo u saznanju da svoje sinove, braću, muževe, zetove i ostalu rodbinu nismo ukopali jer oni još uvijek nisu pronađeni -, navela je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana ˝Žene Srebrenice˝.

- OGLAS -

Nura Begović, potpredsjednica tog udruženja navodi da je u navedeni slučaj upletena ˝viša politika, koja uspješno radi svoje˝.

– Naravno da žrtve očekuju pravdu, a da li će je nakon ovog biti, nisam sigurna. Voljeli bismo da Mladić dobije najstrožiju moguću kaznu -, kazala je Begović.

 

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA