Vijesti
U Iraku prijevremeni parlamentarni izbori u junu 2021. Premijer, koji je i načelnik obavještajne službe, dodao je da će vlasti sve učiniti da "izbori budu uspješni i (birači) zaštićeni" pošto je ranije na izborima bilo nasilja i namještanja
#

U Iraku će prijevremeni parlamentarni izbori biti juna iduće, 2021, godinu dana prije redovnog roka, najavio je u petak uveče šef prelazne vlade Mustafa al Kazimi koji je na toj dužnosti od maja ove godine.

Posleij uličnih protesta započetih u oktobru, koji su doveli do ostavke predsjednika Vlade Adela Abdel Mahdija, Kazimi se kao šef nove, prelazne vlade, obavezao da će pripremiti prijevremene izbore što je sada i najavio za 6. jun 2021. godine.

Premijer, koji je i načelnik obavještajne službe, dodao je da će vlasti sve učiniti da "izbori budu uspješni i (birači) zaštićeni" pošto je ranije na izborima bilo nasilja i namještanja.

Poslednji parlamentarni izbori održani su u maju 2018. godine, te je trebalo da naredni redovni budu 2022. godine.

Međutim od oktobra do početka ove godine, stotine hiljada građana su u Bagdadu i svim gradovima na jugu zahtevale ostavku vlade i promjenu političkog sistema i svih ljudi koji ga čine. Protestovali su zbog endemske korupcije u Iraku i raspodjele rukovodećih mjesta po etničkoj ili vjerskoj pripadnosti koja odgovara interesima stranaka, a ne naroda.

Vlada je tada predložila parlamentu novi izborni zakon u cilju smirivanja uličnih protesta. Taj zakon je brzo izglasan, ali, kako objašnjaju stručnjaci i diplomate, u njega tek treba da se dodaju o modalitetiima glasanja i izbornim jedinicama.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.