10 C
Sarajevo
19.04.2024

SAD: Kosovo i Srbija moraju prestati sa provokacijama

Američki dnevni list The Washington Post  objavio je tekst u kojem se navodi da je visoki američki izaslanik pozvao Srbiju i Kosovo da prestanu provocirati jedni druge i nastaviti razgovore o tome kako normalizirati odnose između dviju bivših ratnih neprijatelja. Državni tajnik za politička pitanja David Hale, koji se sastao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, također je pozvao Kosovo da ukine 100-postotnu tarifu za srbijansku robu kako bi se razgovori o Europskoj uniji mogli nastaviti.
Poziv je uslijedio dan nakon što je kosovski parlament usvojio pregovaračku platformu za razgovore koja uključuje uzajamno priznavanje i očuvanje postojećih granica. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali njima je rečeno da moraju poboljšati bilateralne odnose kako bi se pridružili EU, što je posredovalo pregovore usmjerene na rješavanje dugogodišnjeg Balkanskog spora
Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

-Nakon rata koji je završio time što je NATO intervenisao kako bi zaustavio krvave srbijanske napade na albanske separatiste, navodi The Washington Post.

Srbijanski dužnosnici kazali su kako kruta platforma razbija sve nade za kompromisno rješenje. Prema riječima ureda srbijanskog predsjednika nakon sastanka, Vučić je rekao Haleu da kosovska platforma “dovodi do zaustavljanja dijaloga Prištine s Beogradom” jer ne ostavlja prostora za kompromis. Iako se nikada nije učinio službenim, smatra se da Vučić traži promjene ili “korekcije” granica Kosova kao dio općeg sporazuma – što mnoge države EU ne podržavaju.

- OGLAS -

Ljut zbog kosovske platforme, Vučić je u petak pozvao vodeće srbijanske političke i sigurnosne dužnosnike da razmisle što dalje. Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka kako je položaj Kosova “smrtni udarac” u razgovorima i da će reakcija Srbije biti “umjerena i u interesu građana”.

-To je protiv zdravog razuma. Taj je dokument protiv svakog kompromisa i dijaloga – rekla je Brnabić.

 Srbija je ranije izjavila da neće učestvovati u raspravama koje će voditi EU dok se ne smanji 100-postotni porez, dok Kosovo želi da Srbija prizna njenu državnost i prestane ih sprečavati da se pridruže međunarodnim organizacijama kao što je međunarodna policija ili Interpol.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA