7 C
Sarajevo
25.04.2024

Neutralizirana 33 terorista: Turske snage zadale težak udarac teroristima PKK-a na sjeveru Iraka

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da su u okviru operacije “Kandža-Orao 2” na sjeveru Iraka neutralizirana najmanje 33 terorista PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da je riječ o antiterorističkoj operaciji koju su na bazi međunarodnog prava turske snage pokrenule 10. februara s ciljem neutralizacije terorističke organizacije PKK/KCK-a i drugih terorističkih elemenata u sjevernoiračkoj regiji Gara.

Ističući kako operacija provodi u skladu s planiranim, iz resornog turskog ministarstva su saopćili da je, prema prvim procjenama, u zračnim napadima uništeno više od 50 terorističkih meta, uključujući skrovišta, skladišta i terorističke baze.

- OGLAS -

U zračnim antiterorističkim operacijama učestvovalo je više od 40 borbenih aviona, bespilotne letjelice i avioni za opskrbu gorivom.

“U operaciji je uglavnom korišteno oružje i municija domaće turske proizvodnje i sve gađane mete su u potpunosti uništene. Nanesen je veliki udarac teroristima u toj regiji. Po završetku zračne operacije u tu regiju su helikopterima dopremljene i kopnene snage. Do sada su u operaciji neutralizirana 33 terorista PKK-a, uključujući i dvojicu članova takozvanog rukovodstva te terorističke organizacije”, navodi se u saopćenju.

U saopćenju se također navodi kako su sve akcije pomno planirane i ciljevi utvrđeni tako da se zaštiti civilno stanovništvo, njegova imovina i okoliš.

“Turske oružane snage, koje je iznjedrila naša plemenita nacija, će odlučno nastaviti borbu za sigurnost naše države i naroda sve dok ne bude neutraliziran i posljednji terorist”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Turske.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA