10.5 C
Sarajevo
23.04.2024

Znanstvenici otkrili: Lijek za ćelavost već postoji. I to u parfemima?!

Prema studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Nature Communications, stanice koje okružuju korijen svake dlake mogu ”namirisati” umjetnu sandalovinu, a taj miris produljuje ključnu fazu razvoja kose te pospješuje njezin rast.

Olfaktorni receptori, koji su uobičajeno zaduženi za mirise, ne postoje samo u stanicama nosa već ih ima i u različitim stanicama u tijelu u kojima reguliraju razne fiziološke funkcije. Istraživanja su pokazala da receptor OR2AT4 potiče razvoj keratinocita, pigmentnih stanica folikula dlake koje okružuju korijen dlake i stvaraju keratin, protein vlaknaste strukture koji je glavni sastojak kose.

Navedeno svojstvo receptora OR2AT4, koji je inače poznat po funkciji koju ima u stanicama nosa, nije sasvim novo. Znanstvenici sa sveučilišta Ruhr-Universität Bochum u Njemačkoj objavili su još 2015. da se on može aktivirati i u stanicama kože te da njegova aktivacija povećava proliferaciju i ubrzava migraciju keratinocita, što je proces karakterističan za zacjeljivanje i zarastanje rana.

- OGLAS -

Sprječava odumiranje folikula kose

U novoj studiji posebno je zanimljivo otkriće da se OR2AT4 može stimulirati umjetnim mirisom sandalovine. Spoj Sandalore, koji je nositelj tog mirisa, sprječava tzv. apoptozu, odnosno odumiranje stanica, povećava stvaranje faktora rasta IGF-1 i na taj način produljuje fazu rasta kose.

U istoj studiji utvrđeno je da sredstva koja djeluju suprotno, koja utišavaju receptor OR2AT4, poput Phenirata koji je također sastojak nekih mirisa, sprječavaju rast kose.

Zapanjujuće otkriće

U svojem sažetku autori ističu da njihov rad pokazuje da bi se olfaktorni receptori mogli koristiti kao ciljevi u terapijama za liječenje gubitka kose. Voditelj istraživanja Ralf Paus, profesor na University of Manchester, kaže da je to zapanjujuće otkriće.

“To je prvi put da je pokazano kako se remodeliranje normalnog ljudskog mini-organa, kose, može regulirati jednostavnim mirisom koji je u širokoj upotrebi u kozmetici”, rekao je za Inverse.

Umjetni miris sandalovine Sandalore djeluje tako što utječe na životni ciklus dlake koji se sastoji od tri faze. U prvoj fazi koja je poznata kao anagen, dlaka počinje rasti duboko u folikulima. U njoj mnoge stanice folikula stvaraju začetke dlake koji potom mogu rasti nekoliko mjeseci. U drugoj, fazi tranzicije ili katagena, stanice folikula postupno se prestaju pretvarati u stanice dlake i počinju odumirati.

U trećoj fazi talogena, iscrpljene folikule izbacuju začetke dlake i ulaze u fazu mirovanja tijekom koje se pripremaju za ponavljanje cijelog ciklusa.

U novoj studiji Paus i njegovi suradnici pokazali su da izlaganje folikula Sandaloreu produljuje prvu fazu – fazu rasta tako što djeluje na faktor rasta IGF-1, povećava njegove razine i sprječava njihovo odumiranje u drugoj fazi, prenosi Index.

Autori ističu da treba imati na umu da na rast dlake djeluje umjetni spoj Sandalore, a ne sastojci prirodne sandalovine. Drugim riječima, u ovom slučaju umjetna tvorevina učinkovitija je od prirodne. Na sreću, upravo je ona češća u kozmetičkim proizvodima od prirodne jer je prirodna znatno skuplja.

Rezultate studije trebat će potvrditi i u kliničkim ispitivanjima na ljudima, međutim, Paus kaže da je jedno takvo već u toku, a rezultati bi trebali biti objavljeni u januaru 2019.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA