1.6 C
Sarajevo
18.04.2024

Konačno se gasi promašena društvena mreža Google Plus

Ova društvena mreža je nekoć imala ambicije konkurirati Facebooku, a sada su nakon godina stagnacije najavili gašenje koje će po proceduri potrajati 10 mjeseci. Razloga je puno, ali glavni nije beskorisnost, nećete vjerovati.

Znate li puno ljudi koji su zaplakali na vijest o gašenju Google+? Ne znamo ni mi. Odluka o prekidu rada je donesena zbog sigurnosnog propusta. Incident koji je neželjenim strankama otkrio podatke s korisničkih profila je, srećom, ispravljen još u veljači ove godine.

Korisnička statistika ove ne pretjerano popularne društvene mreže dosta je porazna. Naime, više od 90% korisnika Google+ servisa je na mreži provodilo manje od 5 sekundi. To praktično znači kako se radilo o posjetiteljima koji su nehotično kliknuli poveznicu. Svatko tko je zabunom znao uključiti Internet Explorer zna otprilike kakav je to osjećaj.

- OGLAS -

Unatoč nimalo zavidnim rezultatima kompanija svejedno planira nastaviti pružati uslugu koja, kako kažu, služi kao “sigurna korporativna društvena mreža”. Vjerojatno će se s vremenom iskristalizirati što pod time konkretno misle.

Pored najave ovog gašenja je Google također odlučio promijeniti postavke privatnosti za svoje ostale usluge. Novi API će ograničiti pristupe korisničkim podacima na Android uređajima, kao i njihovim Gmail adresama. Pritom developeri nikad neće dobiti pristup podacima o interakciji, uključujući pozive i poruke. Gmail će proći kroz nekoliko sigurnosnih preinaka. Bit će daleko ograničeniji pristup korisničkim podacima preko vanjskih aplikacija. Mogućnost pristupa će imati samo aplikacije koje poboljšavaju funkcionalnost korisničkog iskustva, saoštio je hrvatski znanstveni portal Geek.

Google time očito nastoji poboljšati imidž nakon što je Wall Street Journal izbacio članak u kojem osuđuje tehnološku firmu zbog prakse vanjskih aplikacija koje pristupaju korisnikovoj elektroničkoj pošti. Kompanija je ove godine, podsjećamo, potvrdila kako neće kopati po mailovima kako bi ih upotrebljavala za ciljane oglase. To ispada kao pohvalna gesta, iako je jasno kako će svoju praksu sakupljanja informacija neometano nastaviti preko YouTubea i Google pretrage.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA