5.5 C
Sarajevo
24.04.2024

Trump brani Sjevernu Koreju: Testirali su samo “manje” rakete

Trump je to izjavio u intervjuu za Fox News dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala dvije nove balističke rakete kratkog dometa, ustrajavajući kako se “jako dobro slaže” sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

“Nisu obavili nuklearna ispitivanja. Oni doista nisu testirali rakete osim onih, znate, manjih, što je nešto što se puno testira”, rekao je u svojim prvim primjedbama na lansiranje raketa u četvrtak rano ujutro 
po seulskom vremenu.

Lansiranje je uslijedilo nakon Trumpovog improviziranog sastanka s Kimom na međukorejskoj granici 30. lipnja, tijekom kojeg su se njih dvojica dogovorili o ponovnom pokretanju razgovora na radnoj razini o uklanjanju nuklearnog programa u Sjevernoj Koreji. Posljednji put kada je Sjeverna Koreja u svibnju lansirala rakete kratkog dometa, Trump je to također umanjio u očitom nastojanju da održi živim diplomatski proces.

- OGLAS -

Za Trumpa je njegov angažman u Sjevernoj Koreji i obustava nuklearnih i dalekometnih raketnih testova jedno od njegovih najvećih postignuća u vanjskoj politici prije njegove ponovne izborne kandidature u 2020. godini.

Ipak, činilo se da je Trump u intervjuu upozorio Sjevernu Koreju na daljnje provokacije. “Mislim da sa Sjevernom Korejom radimo jako dobro, ali to ne znači da će se to nastaviti”, poručio je.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA