Vijesti
U Njemačkoj suspednovano 29 policajaca zbog ekstremističke propagande Istražitelji su pretražili 34 lokacije, uključujući policijske stanice i stanove u regionu Rura. Materijal koji je dijeljen sadržao je "najprljaviju i najodvratniju neonacističku, rasističku i protivizbjegličku propagandu"
#

Vlasti pokrajine na zapadu Njemačke suspendovale su 29 policajaca osumnjičenih za prenošenje ekstremno desničarske propagande na aplikaciji "WhatsApp", što su bar dvojica radila godinama.

Istražitelji su pretražili 34 lokacije, uključujući policijske stanice i stanove u regionu Rura, rekao je Herbert Rojl, ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije savezne države Njemačke.

Materijal koji je dijeljen sadržao je "najprljaviju i najodvratniju neonacističku, rasističku i protivizbjegličku propagandu", rekao je on i dodao da je ostao "bez riječi" kada je to vidio.

Među uvredljivim sadržajem su fotografije Adolfa Hitlera, kukastih krstova, izmišljeni prikaz izbjeglica u gasnim komorama koncentracionog logora i jedna na kojoj se ismijava pucanje na tamnopute ljude, dodao je Rojl.

Takav materijal je dijeljen u najmanje pet grupa korisnika palikacije koji su svi ili uglavnom policajci, rekao je on. Izgleda da je jedna od tih grupa napravljena još 2012. godine, a ona s najviše uvredljivih slika je iz 2015. Najnovija uvredljiva poruka je od 27. avgusta.

Većina policajaca koji su u to umiješani radila je u istoj policijskoj stanici u Milhajmu.

Rojl je rekao da je svih 29 danas suspendovano s posla i da je pokrenut disciplinski postupak protiv njih.

"Moramo sami sebi da postavimo neprijatna pitanja: Ko je znao za ovo? Zašto se to godinama tolerisalo? Ko je to tolerisao?", rekao je Rojl.

Taj slučaj ponovo skreće pažnju na neonacističku ideologiju u njemačkim policijskim snagama, što su visoki zvaničnici ranije umanjivali posljednjih godina, mada su upozoravali da u društvu jača opasnost od nasilja ekstremne desnice.

U julu je njemački savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer odbacio pozive za takvu istragu u policiji, tvrdeći da nema "sistemskih problema".

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije iz Strazbura predložila je ranije svim članicama da sprovedu studiju o stavu policajaca prema rasama, ali Zehofer, član Hrišćansko-socijalne unije (CSU), nije to dozvolio.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.