Vijesti
U novom napadu Assadovih i ruskih snaga poginulo osam civila Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni
#
 
 
U napadima snaga režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusije na području deeskalacijske zone Idlib, poginulo je osam civila.

Opozicioni opservatorij za nadzor zračnog prostora u Idlibu saopštio je da su ruski avioni izveli napade u okolini zapadnog Halepa i Erihi na području Idliba. Najmanje pet civila smrtno je stradalo u napadima na selo Maraat Atarib. 

Assadove napade izvele su napade na naselja Etarib i Kuptan el-Jebel gdje su poginula tri civila. 

Smještena na sjeverozapadu Sirije, provincija Idlib, uporište je opozicionih i antirežimskih oružanih grupa od izbijanja građanskog rata 2011. godine. Trenutno je utočište za oko četiri miliona civila, uključujući stotine hiljada raseljenih koje su iz domova širom Sirije protjerale režimske snage.

Turska i Rusija u septembru 2018. godine dogovorile su da Idlib pretvore u zonu deeskalacije u kojoj su akti agresije izričito zabranjeni.

Međutim, snage Assadovog režima i njihovi saveznici dosljedno su kršili uslove primirja, izvodeći česte napade unutar zone, pri čemu je od sporazuma ubijeno najmanje 1.800 civila.

Napadi snaga sirijskog režima posljednjih sedmica na turske trupe stacionirane u Idlibu dodatno su potaknule napetosti u regiji.

Početkom ove sedmice pet turskih vojnika poginulo je, a pet ih je ranjeno u napadu Assadovih snaga u Idlibu, nakon sličnog napada prethodne sedmice u kojem je poginulo osam turskih civila, sedam vojnika i jedan civil.

Turska se od tada osvetila za oba napada, pogađajući niz ciljeva i neutralizirajući preko 200 pripadnika snaga odanih Assadovom režimu.

Turske trupe nalaze se u Idlibu, nominalnoj zoni primirja, u sklopu sporazuma između Turske i Rusije, kao dio antiterorističke i mirovne misije.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.