15 C
Sarajevo
28.03.2024

Janša: Stanje je ozbiljno, očekujemo porast brojeva zbog druženja za blagdane

Slovenski premijer Janez Janša ocijenio je u petak kako je epidemiološka situacija s pandemijom koronavirusa u Sloveniji ozbiljna te je pozvao stanovnike na strpljenje najavivši da će postupno otvaranje nakon lockdowna biti vođeno po regionalnom ključu, ovisno o manjem broju zaraza.

“Stanje epidemije je ozbiljno i zbog druženja u vrijeme proteklih praznika očekujemo da će se broj novozaraženih još jedno vrijeme povećavati. Još nismo dosegli vrh epidemije”, naveo je Janša na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja. On je najavio da će se slovenska vlada ubuduće zbog ozbiljnosti epidemiološke situacije umjesto jednom na redovnim sjednicama sastajati dva puta tjedno.

Vlada dopunila plan buduće relaksacije mjera

Pojasnio je da je vlada dopunila plan buduće relaksacije sada važećih mjera i restrikcija, prema strategiji koja će voditi računa o različitom stanju po pojedinim statističkim regijama.

- OGLAS -

Po njegovim riječima, i dalje ostaje na snazi pravilo da do ublažavanja mjera može doći tek kad se na nacionalnoj razini postigne da sedmodnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika padne na manje od 1350, a broj hospitaliziranih na manje od 1200.

To bi se, po njegovoj ocjeni, moglo dogoditi u najboljem slučaju tek za tjedan dana, nakon čega bi se donijela odluka o eventualnom ponovnom otvaranju škola za prva tri razreda, ali ne u svim regijama, nego samo u nekoliko onih u kojima situacija bude najbolja, dok bi se vrtići otvorili u cijeloj državi.

Sadašnje mjere ostaju na snazi najmanje do 18. siječnja

Također bi prema regionalnom kriteriju više cjepiva, kad pristignu veće količine, bilo raspoređeno u one regije koje izrazito odskaču po broju novih zaraza.

Janša je podsjetio da je vlada već u četvrtak donijela odluku da će sadašnje restriktivne mjere ostati na snazi najmanje do 18. siječnja, a vlada će situaciju u državi s epidemiološkog stajališta ponovo ocijeniti sljedeće srijede, kad će objaviti i plan cijepljenja za siječanj i veljaču.

Slovenski premijer građane je pozvao na strpljivost i primjenjivanje svih mjera i restrikcija dok veći razmjeri cijepljenja ne poboljšaju epidemiološku situaciju.

“Samo zajedničkim naporima sadašnje brojke možemo smanjiti, početi postupno ukidati restrikcije i vraćati se u normalan život, alternative nemamo”, kazao je Janša.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA