7 C
Sarajevo
25.04.2024

Izvještaji o nepravilnostima na izborima u Mostaru

Kako je navedeno u saopćenju, posmatrači Koalicije ”Pod lupom” su izvijestili Pozivni centar Koalicije „Pod lupom“ o procesu glasanja do 14 sati. Ohrabruje činjenica da do sada nije zabilježen nijedan slučaj bugarskog voza (birači na biračko mjesto dolaze sa već označenim glasačkim listićima, a iznose prazne), otvorenog nagovaranja da se glasa za određenog političkog subjekta, ni zastrašivanja ili vršenja pritisaka na glasače.

”Na 3 biračka mjesta primijećeno je od 1 do 10 slučajeva glasanja bez važećih identifikacionih dokumenata. Vraćanje birača sa biračkog mjesta jer nisu bilu na Izvodu iz Centralnog biračkog spiska je zabilježeno na više od 50 % biračkih mjesta (do 10 takvih slučajeva).

Posmatrači „Koalicije „Pod lupom“ su zabilježili porodično/obiteljsko glasanje na dvije trećine biračkih mjesta (do 10 slučajeva ove vrste nepravilnosti). Na 32 % biračkih mjesta jedna osoba je pružala pomoć većem broju birača da glasaju u kabini.

- OGLAS -

Na jednom biračkom mjestu je zabilježeno duže zadržavanje neovlaštenih osoba. U 4, 2 % slučajeva tokom glasanja se nisu primijenjivale i poštovale preporučene mjere za sprečavanje širenja COVID-19”, saopćeno je.

Posmatračima Koalicije „Pod lupom“ nije bilo omogućeno nesmetano praćenje izbornog procesa na tri biračka mjesta mjesta, a na 9 biračkih mjesta zabilježeni su prigovori od strane posmatrača, prenosi N1.

Koalicija „Pod lupom“ prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. u Gradu Mostaru do 14:00 sati je 38, 1 % sa marginom statističke greške od +/- 0,96% na intervalu od 95 procentne tačnosti). To je veća izlaznost u odnosu na izlaznost u isto vrijeme na redovnim lokalnim izborima održanim 15. 11. 2020. za 2,9 %, što ohrabruje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA