Vijesti
U Poljskoj održani najmasovniji protesti od pada komunizma Među prisutnima su bivši premijer Donald Tusk i bivši predsjednik Lech Walesa.
#

Stotine hiljada demonstranata okupilo se u Varšavi na jednom od najvećih mitinga u Poljskoj od pada komunizma 1989. godine.

Većina opozicionih stranaka pozvala je pristalice da se pridruže maršu protiv nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS), koju vodi Jaroslaw Kaczynski.

Među prisutnima su bivši premijer Donald Tusk i bivši predsjednik Lech Walesa. PiS je skup osudio kao "marš mržnje".

Ured gradonačelnika Varšave procjenjuje da je pola miliona ljudi događaju prisustvovalo koji je pao na 34. godišnjicu prvih djelomično slobodnih izbora u Poljskoj.

Mnogi su stigli sa drugih krajeva zemlje, a istovremeno su protesti održani I u drugim poljskim gradovima poput Krakowa.

Širok raspon pitanja okupio je demonstrante, uključujući frustracije zbog inflacije, troškova života i prava žena i LGBT osoba.

Također je izražena zabrinutost zbog novog zakona za koji se kaže da potkopava poljsku demokraciju.

Zakon, koji su kritizirali EU i SAD, uspostavlja komisiju za istraživanje nedopuštenog ruskog utjecaja u poljskoj politici i ima ovlasti zabraniti ljudima da preuzimaju javne dužnosti na 10 godina.

Vlada negira da zakon podriva demokratiju, a predsjednik Andrzej Duda predložio je amandmane za uklanjanje tih ovlasti.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.