3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Pogledajte fotografije izgradnje mosta Svilaj

Hrvatske autoceste, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Hering održali su sastanak o realizaciji gradnje mosta Svilaj. Na sastanku je razmatran trenutni status izgradnje mosta.

Na današnji dan situirani su radovi od 18.659.000 eura, što predstavlja 83,64 posto od ukupno ugovorenih radova.

Konstatirano je da su dovršeni svi radovi na izgradnji donjeg ustroja mosta.

- OGLAS -

Uprkos vremenskim nepogodama, zalaganjem izvođača Hering d.d. Široki Brijeg, 9. aprila 2019. godine spojena je čelična konstrukcija oba mosta, a za uzvodni i nizvodni most ukupno su montirana 102 segmenta čelične konstrukcije.

Trenutno traju radovi na izvedbi armiranobetonske ploče, a izvedeno je 49 od ukupno 102 armiranobetonske ploče, što predstavlja realizaciju ovog dijela više od 48 posto.

Preostale aktivnosti za dovršetak mosta su izvedba armiranobetonske ploče, armiranobetonskog vijenca, odvodnja mosta, hidroizolacija i asfaltni zastor mosta, te ugradnja opreme, promet, rasvjeta, meteostanica.

Uzimajući u obzir da je spajanjem oba mosta prestala mogućnost utjecaja nivoa rijeke Save na radove, ne očekuju se problemi u realiziranju ove faze radova.

Zaključujući sastanak, predsjednik Uprave HAC Boris Huzjan i sekretar Ministarstva Igor Pejić izrazili su zadovoljstvo trenutnim radovima a sljedeći sastanak je zakazan za oktobar tekuće godine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA