Vijesti
U valu nasilja u Boliviji poginule 23 osobe Prema podacima Međuameričke komisije za ljudska prava (IACHR) i nevladine organizacije Defensoria del Pueblo, val nasilja u toj zemlji je od 20 oktobra do 16. novembra odnio 23 ljudska života, dok je ranjeno 715 osoba
# the Independent

U valu nasilja koji je zahvatio Boliviju nakon izbora 20. oktobra poginule su 23 osobe, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Međuameričke komisije za ljudska prava (IACHR) i nevladine organizacije Defensoria del Pueblo, val nasilja u toj zemlji je od 20 oktobra do 16. novembra odnio 23 ljudska života, dok je ranjeno 715 osoba, uključujući osam novinara i 56 policajaca.

U istom periodu su privedene 1.112 osobe, a 50 je uhapšeno.

Parlament Bolivije imenovao je Jeanine Anez za privremenu šeficu države nakon što je pod pritiskom vojske i opozicionih protesta ostavku podnio dosadašnji predsjednik te zemlje Evo Morales. Članica opozicione Demokratske unionističke partije i druga potpredsjednica Senata Jeanine Anez će u svojstvu privremene predsjednice Boliviju voditi do novih izbora koji trebaju biti održani u narednih 90 dana.

Predsjednički izbori u Boliviji održani su 20. oktobra, a Morales je dobio 47,8 posto glasova, čime je osigurao pobjedu u prvom krugu. Međutim, opozicija je tvrdila da su počinjene prevare, a neke stranke pozvale su pristalice da izađu na ulice.

Opozicija je prvo tražila ponavljanje izbora, a nakon što je Morales najavio da će ponoviti izbore, opozicija je izašla sa novim zahtjevom i traži da Morales ne učestvuje na ponovljenim izborima.

Morales je podnio ostavku nakon poziva komandanta bolivijske vojske Williamsa Kalimana u obraćanju naciji u direktnom prenosu na televiziji.

Za Moralesom je izdata potjernica netom nakon što je saopćio da je podnio ostavku. Morales je trenutno u egzilu u Meksiku, koji je među državama koji aktuelnu krizu u Boliviji osuđuju i nazivaju državnim udarom.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.