6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Ćemalović: Novi veliki rast broja zaraženih korona virusom

Kako je rekla ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović, sada imaju ukupno 21 aktivni slučaj.

“Ovih 17 se oslanjaju na osobe koje prije tri dana evidentirane kao pozitivne i ovo su njihovi prvi kontakti. U Cazinu imamo pet, šest u Sanskom Mostu uz dva od ranije, Bihać tri i po jedan u Velikoj Kladuši, Krupi i Bužimu. Smatramo da je uzrok tome prerano otvaranje granica jer ova tri slučaja koja su se desila 8.6. su rezultat 14 dana poslije otvaranja granica. Epidemiološko istraživanje pokazalo je da je virus uvezen iz Švedske u Cazinu i Sanskom Mostu, ostale još istražujemo”, kazala je Ćemalović.

U KCUS su iz Sanskog Mosta poslana 64 uzorka, a riječ je o drugom i trećem kontaktu zaraženih. Istakla je kako je Sanski Most na prvom mjestu po ugroženosti i zamolili su KCUS da ubrzaju testiranja jer bi u ponedjeljak već bilo kasno.

- OGLAS -

“Tu su i dva vrtića, osnovna škola ‘Vrhpolje’ i ostali kontakti. Moramo pojačati inspekcijske nadzore jer su se ljudi previše opustili. Moramo biti odgovorni i svjesni da je virus među nama i bit će još pozitivnih slučajeva, ali držimo sve pod kontrolom i nema mjesta panici. Moramo biti odgovorni”, kazala je.

Dodala je kako od 17 slučajeva samo dva imaju simptome korona virusa, a ostali su asimptomatski.

Na današnjoj sjednici Kriznog štaba USK rečeno je kako neće biti organizovanja maturskih zabava, kao ni održavanja turnira ili nekih sličnih vidova zabave i sportskih manifestacija koje podrazumijevaju okupljanje većeg broja ljudi.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA