12.7 C
Sarajevo
24.04.2024

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija osudio napad na fotografa Žurnala

Kebo je napadnut tokom obavljanja zadatka fotografirajući ulaz u firmu ”Bosnaplast”, o čijem je poslovanju ovaj portal izvještavao. U trenutku nasrtaja Kebo se nalazio na trotoaru prekoputa firme, na javnoj površini.

Nakon osuda Društva novinara Bosne i Hercegovine, Američke ambasade u BiH, oglasili su se i iz OSCE-a.

“Oštro osuđujem fizički napad političara na fotoreportera Žurnala Adija Kebu (koji je napadnut) dok je danas radio svoj posao u Sarajevu, BiH. Nasilje nad medijima je neprihvatljivo i mora biti propisno sankcionirano. Pozivam vlasti da brzo istraže slučaj” – naveo je predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir (Désir).

- OGLAS -

Društvo novinara BiH traži od organa za provođenje zakona da poduzmu zakonom predviđene mjere za ovakav napad, a od političke stranke kojoj Ćesir pripada da osudi njegovo ponašanje.

“Na kraju, upozoravamo javnost da su novinari u BiH sve češće žrtve raznih oblika nasilja te pozivamo institucije za provođenje zakona, političke strukture i javnost u cjelini da je posljednji čas da se ovaj trend zaustavi i spriječi potpuni kolaps slobode izražavanja kao jednog od osnovnih preduvjeta demokratije” – saopćeno je iz Društva novinara BiH.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA