12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ilija Jurišić vodi najtežu životnu bitku!

Svi žive u nadi da će hrabri Tuzlak i ovaj put izaći kao pobjednik.

 Nakon višegodišnje pravne bitke u martu 2016. godine Apelacijski sud u Beogradu pravosnažno je Jurišića oslobodio optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine.

“Na sugestiju Jurišićeve supruge u javnosti se ranije o ovome nije govorilo kako se porodica ne bi uznemiravala u teškim trenucima. Ilija već skoro dva mjeseca boravi na Klinici za neurologiju u Tuzli i sada je u procesu rehabilitacije. S obzirom na to da je moždani udar bio izuzetno jak, bit će dobro ako ostane živ i s nekim posljedicama. Teško komunicira i teško prepoznaje osobe”, rekao je za Klix.ba Sinan Alić, dugogodišnji Jurišićev prijatelj i predsjednik tuzlanske Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

- OGLAS -

Jurišić je više puta bio podvrgavan bolničkim tretmanima, a njegovo zdravlje je narušeno već nekoliko godina. Najveću podršku mu pruža supruga Stoja koja je uz njega u tuzlanskoj bolnici.

Zbog neosnovanog zadržavanja u pritvoru, gdje je proveo tri i po godine, Jurišić je 2016. godine tužio Republiku Srbiju.

Pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, uhapšen je u Beogradu 2007. godine.

Sudski proces je trajao deset godina, od čega je Jurišić u pritvoru proveo tri i pol godine.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA