20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

Ko ne plaća alimentaciju za djecu ne može dobiti pasoš

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut uputio je danas Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o putnim ispravama Bosne i Hercegovine, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš Bosne i Hercegovine, kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti.

Problem izbjegavanja finansijskih obaveza roditelja prema djeci je sve više akutan u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta i Brčko Distriktu, najveći dio tereta kada su u pitanju pokušaji da ishode izvršavanje tih obaveza nose samohrani roditelji, a najveću štetu trpe djeca.

Zakon o putnim ispravama BiH trenutno dozvoljava odbijanje zahtjeva za izdavanje putne isprave samo ako postoji osnovana sumnja da će podnosilac zahtjeva izbjeći izvršenje dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, a i to isključivo „na zahtjev nadležnog suda“.

- OGLAS -

 Predloženim dopunama zakona se značajno pooštrava tretman osoba koje izbjegavaju obaveze prema svojoj djeci, jer izdavanje pasoša neće biti moguće ako sve takve obaveze nisu izmirene, a u takvim situacijama će i oduzimanje već izdatog pasoša biti obavezno.

Svi organi nadležni za pitanje alimentacija će prema predloženim dopunama biti obavezni da podatake o neizmirenju alimentacije dostavljaju organima nadležnim za izdavanje putnih isprava, a ti organi će biti obavezni da vode posebne evidencije i eletronskim putem ih evidentiraju u centralnu evidenciju putnih isprava.

Nadležni entitetski i kantonalni organi u svakom slučaju trebaju pojačati napore s ciljem sveobuhvatnog provođenja ovih obaveza od strane roditelja, ali ovaj zakon značajno pomaže te napore, u skladu sa nadležnostima na nivou Bosne i Hercegovine, te poboljšava položaj djece i samohranih roditelja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA