1.6 C
Sarajevo
20.04.2024

Priča s ljepšim krajem: Spašeni medvjedići na putu prema Tuzli (VIDEO)

Medvjedica je preminula, a kako je kazao Muhamed Hodžić, glavni federalni šumarski inspektor i predsjednik Saveza lovačkih organizacija u BiH, za Radiosarajevo.ba mladi su u dobrom stanju, pogotovo ako se uzme u obzir u kakvom stanju je pronađena ženka, te njihova starosna dob.

“Mladi će biti smješteni u Tuzli u Bingo zoo vrtu. To je trenutno najbolji zoo vrt koji imamo u državi. Tamo imaju stalno uposlenog veterinara, imaju svu potrebnu njegu”, rekao je Hodžić i dodao:

“Ovo je jedno od najgorih najboljih rješenja koje smo mogli naći. Gubitak za prirodu, za državu BiH je veliki, jer ovo je naše nacionalno blago. Mi smo uvijek bili poznati po kvalitetnim medvjedima, a zamislite kolika je šteta kad odjednom tri medjeda nestanu iz prirode. Šteta je velika, ali opet ovo je najbolje rješenje za njih”.

- OGLAS -

Medvjediće su uhvatili magistar šumarstva i lovac Semir Bejtić, upravnik šumarije Stjepan Kvesić „Pepo“, i radnik kreševske šumarije Selmir Selimović. Medvjedići su dobili imena Pepi i Semi upravo po svojim spasiteljima.

On poručuje da duže vremena već pokušava da apeluje na državu da počne sa pravljenjem jednog prihvatilišta, gdje bi se mogle ovakve jedinke smještati.

Obdukcija mečke

“Slučaj ove mečke je malo drugačiji od prethodnih slučajeva koje smo imali kod Kotor Varoši. Mi smo izvršili obdukciju uginule jedinke, njeno stanje nas ne upućuje na trovanje, a najvjerovatnije se radi o povredi kičmene moždine, u pitanju je najvjerovatnije fizička povreda, da li je napala velika muška jedinka ili je pala niz neku liticu. Prema dosadašnjim pokazateljima koje imamo ne radi se o trovanju nego o fizičkoj povredi. Nije bio u pitanju krivolov, zamka ili nešto slično”, kazao je Hodžić.

Bosni i Hercegovini nedostaje prihvatilište za krupne zvijeri, ističe Hodžić i dodaje da smo posjedovali takvo prihvatilište kroz definirane protokole medvjedići bi mogli biti vraćeni u prirodu kroz određeno vrijeme.

Prema mišljenju Hodžića možda se je ženka mogla spasiti da naša zemlja posjeduje interventni tim koji bi na vrijeme došao na teren.

“Vrijeme je pred nama i nadamo se da će nadležni imati sluha i prepoznati ovo kao stvarnu potrebu ili alarm za formiranje takvog tima. To nije ni puno novca, radi se o nekih stotinjak maraka na godišnjem nivou”, zaključio je on.

 
(radiosarajevo)
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA