Vijesti
UN pozvale zemlje da potpišu sporazum o zabrani nagaznih mina Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u četvrtak je pozvao zemlje koje to nisu učinile da potpišu međunarodni sporazum o zabrani nagaznih mina
#

Sporazum, koji je stupio na snagu u 1999., zabranjuje nabavku, proizvodnju, gomilanje i korištenje tog oružja.

Među zemljama koje nisu potpisale sporazum nalaze se Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Indija, Iran, Izrael, Mijanmar, Sjeverna Koreja i Vijetnam, koji je sazvao današnju raspravu.

- Više od 160 država dio su Konvencije o zabrani nagaznih mina. Pozivam one koji nisu pristupili konvenciji da to učine bez odgađanja - izjavio je Guterres tokom rasprave u Vijeću sigurnosti nakon objave kratkog snimka s glumcem Danielom Kraigom, koji radi u kampanji UN-a na ukidanju nagaznih mina.

- Naša glavna briga je da ova konvencija pruža samo kratki vremenski period za neutraliziranje nagaznih  mina - izjavio je vijetnamski diplomatski izvor.

Toj zemlji jugoistočne Azije, unakaženoj Vijetnamskim ratom u 1960-im i 70-im godinama, bile su potrebne decenije da se riješi nagaznih mina, kazao je izvor.

Očekuje se da potpisnice sporazuma prekinu proizvodnju i razvoj nagaznih mina, unište njihove zalihe i očiste sva minirana područja u roku od 10 godina nakon ratificiranja sporazuma, iako se taj vremenski okvir može produžiti.

Djeca koja se igraju na otvorenom najveća su žrtva nagaznih mina širom svijeta, prenosi AFP.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.