2 C
Sarajevo
27.04.2024

Policija u Banjoj Luci cipelari zastupnika oporbe dok leži na podu (VIDEO)

Opozicija je pozvala građane Banja Luke na masovna okupljana u 18 sati. 

Do eskalacije napetosti došlo je nakon što su policajci u utorak uhapsili Davora Dragičevića, oca mladića koji je ubijen u martu pod nerazriješenim okolnostima.

Potom su komunalni radnici uz pomoć policije uklonili improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.

- OGLAS -

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rekao je da su vlasti u RS-u učinile “veliku grešku” i upozorio kako će vjerojatno izazvati još veći gnjev naroda protiv režima Milorada Dodika.

“Vrh RS krenuo je u obračun  sa svojim narodom. Što će dalje biti nitko ne zna”, kazao je Borenović.

Dodao je da će režim zbog policijske brutalnosti samo izazvati još veći gnjev naroda. “Na ovaj način režim pravi veliku, veliku grešku”, upozorio je.

On je s još nekoliko političara opozicije priveden i kasnije pušten. “Priveli su me s lisčinama na rukama poput najvećeg kriminalca”, kazao je Borenović za regionalnu televiziju N1.

Dodao je kako je kažnjen s 500 KM s obrazloženjem kako je narušavao javni red i mir.

Zajedno s njim bio je uhapšen i zastupnik PD-a u skupštini RS-a Draško Stanivuković. Pušten je kada i Borenović no potom se vratio na središnji Trg Krajine i javno pozvao na što masovnije okupljanje i veliki protestni skup koji bi trebao početi oko 18 sati.

Policija je zastupnika Stanivukovića nakon toga ponovo uhapsila. Objavljena je snimka privođenja Stanivukovića, na kojoj se vidi kako je prvo oboren na cestu, a potom ga jedan policajac udara i ciepelari dok je na podu. 

Vukota Govedarica je ocijenio da su događaji u Banjoj Luci institucinalno nasilje nad ljudima koji samo traže istinu o smrti jednog mladića.

“Uhapsite Davidove ubojice i njihove pomagače, a ne roditelje koji traže istinu za svoje ubijeno dijete”, poručio je Govedarica.

Bosanskohercegovački ogranak Transparency Internationala ocijenio je kako je postupak vlasti i policije u Banjoj Luci obična demonstracija sile i gušenje političkih i medijskih sloboda.

“Umjesto da vodi istragu u predmetu David Dragičević, policija usmjerava svoje djelovanje protiv političkih protivnika aktualne vlasti i građanskih aktivista koji zahtijevaju istinu o stradanju svog sugrađanina”, stoji u saopštenju.

 

Tijekom privođenja Dragičevića policija je privela i novinara javnog servisa BHT 1 Vladimira Šuška koji je fotografisao taj događaj.  “Nije imao jasno istaknutu akreditaciju”, kazala je policijska glasnogovornica Marija Markanović priznajući kako je policija nepotrebno privela novinara.

 
 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA